Letos se zřejmě otevře část dálnice D7 u Panenského Týnce. Měly by se začít stavět i další úseky

4. leden 2021 09:28

Tento rok by se měla řidičům otevřít další část dálnice mezi Prahou a Chomutovem. Silničáři chtějí dostavět úsek hlavního tahu u Panenského Týnce na Lounsku. Současně se začne se stavbou další části dálnice D7 u Chlumčan.

Zhruba 4,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D7 u Chlumčan na Lounsku leží mezi dvěma částmi výstavby, obchvatem Loun a Panenským Týncem. 5. ledna tam končí lhůta pro podání nabídek od stavebních firem a výstavba by mohla začít v tomto roce.

„Následně bude probíhat vyhodnocení předložených nabídek, oznámení zhotovitele a následně podpis smlouvy s vybraným dodavatelem,“ říká Marek Sotona z chomutovského Ředitelství silnic a dálnic.

Dělníci aktuálně staví 3,5 kilometru dálnice u zmíněného Panenského Týnce. Tento úsek by se měl řidičům v tomto roce otevřít. Důležité je položit asfalt.

„Proto, abychom byli schopni zprovoznit tu druhou polovinu dálnice a dokončit mosty. Doufáme, že se nám podaří zprovoznit tuto část dálnice s tím, že v roce 2022 budou probíhat jen nějaké dokončovací práce,“ vysvětlil Sotona.

Hotovo by mělo být v roce 2025

Nejdelší úsek D7 budují silničáři zatím u Loun, kde už byla část v minulosti pro rozšíření připravená. To podle Marka Sotony ulehčilo zahájení prací: „V tom množství těch zemních prací to bylo, co se týká časového hlediska, určitě přínosem, pro tu stavbu jako takovou. Částečně byla stavba i vypořádána, jedná se o úsek 6 kilometrů, který je, co se týká doby pro dokončení, o 4 měsíce kratší než předchozí úsek u Panenského Týnce.“

Po dokončení tří uvedených úseků budou silničářům chybět ještě tři části dálnice kolem Slaného ve středních Čechách.

„V nejbližších letech budeme stavět 3 úseky, celkem 15 kilometrů. Předpokládáme, že doba stavby nepřesáhne rok 2025, kdy předpokládáme konečně zprovoznění,“ uvedl Jan Rýdl z ŘSD.

I po tomto datu bude ale silničářům chybět k dokončení dálnice Praha – Chomutov úsek u Postoloprt na Lounsku, který má být hotový kolem roku 2027. Zbývá tam vyřešit trasu dálnice záplavovým územím.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související