Letec František Truhlář

19. listopad 2011

Příběhy o českých pilotech, kteří sloužili v britském královském letectvu, se poslouchají krásně. Ne vždy ale mají krásný konec. Týká se to i Františka Truhláře.

Narodil se 19. listopadu 1917 v Lomnici nad Popelkou a po maturitě na učitelském ústavu v Jičína nenašel práci. Upsal se armádě a v létě 1938 ukončil vojenskou akademii v hodnosti poručíka letectva. Po rozpuštění armády brzy si našel zaměstnání v Jilemnici. V lednu 1940 pak za dramatických okolností odešel do Francie a Velké Británie.
Byl zařazen k 311. bombardovací peruti jako střelec a první bojový let absolvoval 8. října 1940 nad Brémy. Když vyrážel 16. října na třetí bojovou akci, určitě netušil, že to bude nadlouho naposledy. Při návratu z území nad Německem ztratil jejich stroj nad Velkou Británií orientaci. Byl poškozený německou palbou a se zraněným radistou. Doletěli až nad Londýn, kde narazili do balónových zátarasů, zřítili se a letadlo shořelo. Jen náhodou se oddělila zadní část trupu, kde byl omrzlý a těžce popálený František Truhlář. Dostal se do péče lékařských specialistů, kteří déle než rok vracel pomocí mnoha operací jeho obličeji alespoň přibližnou podobu. Když se pak vrátil k pilotování, byl přeškolen na stíhacího pilota a od března 1943 podnikal lety nad Evropu.

V červnu 1944 při návratu z akce ve špatném počasí narazil jeho letoun do překážky a začal hořet. Následkem byly opět mnohačetné popáleniny, které si vyžádaly půldruhého roku léčby. Do Československa Truhlář přijel v prosinci 1945, ale v červnu 1946 musel na doléčení zpět do Anglie. Po definitivním návratu se stal zástupcem velitele leteckého pluku v Praze a podílel se na výcviku nových pilotů. Trpěl ale pro svůj vzhled – jednou byl dokonce vykázán z vlaku, protože jeho tvář, napravená mnoha operacemi, prý strašila cestující. 3. prosince 1946, krátce po 29. narozeninách, letěl František Truhlář z Prahy do Brna a po startu se rozhodl, že zaletí i nad rodnou Lomnici. Při manévru nad lomnickou autodílnou zavadil křídlem o střechu, zřítil se a shořel. Vyšetřovací komise označila za příčinu nehody leteckou nekázeň. Major Truhlář byl pohřben v Lomnici a je zajímavé, že v květnu 1971, v době nastupující normalizace, byl tomuto západnímu pilotovi odhalen v centru Lomnice nad Poplekou pomník.

0:00
/
0:00
autoři: David Hamr , David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.