Lázně v Klášterci nad Ohří řeší údržbu léčivých pramenů. Jejich dosavadní správce vypověděl městu spolupráci

27. leden 2023 14:30

Klášterec nad Ohří na Chomutovsku řeší správu léčebných pramenů. Doteď se o ně staral nájemce tamních lázní – společnost ARC Med. Město ji ale od ledna odmítlo platit za údržbu pramenů s tím, že o dotaci rozhodne v únoru. V té době už by totiž mělo být jasné, kdy správu léčivých pramenů převezme společný podnik města a Priessnitzových lázní Jeseník. ARC Med proto od správy pramenů odstoupil.

Odebrat správu pramenů a přidělit ji může jen ministerstvo zdravotnictví. Nová akciová společnost Lázně Evženie, kterou tvoří Klášterec nad Ohří a Priessnitzovy lázně Jeseník, počítá s tím, že se o prameny bude starat. Na konci minulého roku ale ještě nebylo jasné, kdy vzhledem k rekonstrukci a modernizaci lázní správu pramenů převezme.

Proto na konci minulého roku zastupitelé města nepřidělili dotaci na správu pramenů společnosti ARC Med s tím, že o ni rozhodnou dodatečně v únoru. ARC Med by ale nejméně za leden a únor hradil vše ze svého – na to ale nemá peníze.

Klášterec nad Ohří, Lázně Evženie

„Tam prostě byla varianta, ať nám dají peníze na ty dva měsíce, aby se zajistila správa těch pramenů – to zamítli. Město nám za to dávalo ročně 400 000 korun – my jsme byli jen takovým prostředníkem, který zaplatil všechny ty kontroly, správce a podobné věci. A od ledna jsme neměli z čeho to platit,“ vysvětluje jednatel společnosti Roman Jíra.

Probíhá kontrola kvality vody i technického zázemí léčivých pramenů

Podle starosty Klášterce Štefana Drozda z hnutí STAN už představenstvo zahájilo přípravu převzetí správy léčivých pramenů: „Nemůžeme dlouho čekat, protože ta správa pramenů musí probíhat i nadále, to si představenstvo Lázní Evženie uvědomuje. Takže už jsme připravili první kroky k té údržbě tak, jak se tam musí dělat, a ty probíhají.“

Klášterec nad Ohří, Lázně Evženie

Správa léčivých pramenů znamená každý měsíc provádět kontrolu kvality vody, včetně kontroly a čištění celého zařízení. To teď město ve spolupráci s baleneology provádí. Dílčí výsledky už společnost Lázně Evženie zná – technický stav zařízení jednoho ze tří léčivých pramenů je špatný a pramen v současnosti léčivou vodu netryská.

„Podle zprávy balneologa, kterou teď vypracovává, je tam potřeba činit neodkladné kroky – ten jeden pramen je v současnosti pozastaven a musíme tam servisovat čerpadla,“ doplňuje starosta Drozd.

Kdy se podaří zprovoznit třetí léčivý pramen, to zatím není jasné, stejně jako to, kdy převezme údržbu všech pramenů kláštereckých lázní nový správce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související