Látkové pleny: ekologické, zdravé a levné

28. duben 2014

Zatímco před pár lety byly velkým hitem papírové kalhotky na jedno použití, dnes hodně maminek využívá klasickou variantu - látkové pleny. Proč jsou podle současných maminek výhodnější a s čím byste měli, pokud se pro ně rozhodnete, počítat?

Novopečená maminka Alena Šindelářová z Hrádku nad Nisou má v náručí třítýdenního Vítka. Miminko spokojeně spí, na sobě má kalhotky s barevnými opičáky a pod nimi látkovou plínku. Ty papírové totiž obsahují podle Aleny chemické látky, a tak se rozhodla po vzoru svých kamarádek vyzkoušet návrat ke klasice.

Každému miminku taky sedí něco jiného, a tak je podle maminek důležité několik variant nejprve vyzkoušet a pak si vybrat tu, která nejvíc vyhovuje.

„Během těhotenství jsem si četla o tom, kolik papírových plen dítě potřebuje a přišlo mi to jako velmi neekologické,“ vysvětluje maminka a dodává, že v dnešní době je na trhu spousta druhů látkových plen, ze kterých si stačí jen vybrat to, co miminku vyhovuje.

„Na trhu je bambus, konopí, biobavlna... Jsou i různé membrány, stačí si vybrat. Existují i plenky „vše v jednom“, které po použití jen hodíte do pračky nebo můžete materiály různě kombinovat,“ popisuje přebalovací „vědu“ Alena Šindelářová.

Alena si zatím látkové plenky chválí, Vítek je s nimi taky - soudě podle jeho výrazu - spokojený. Navíc Alena a její muž díky látkovým plenám šetří rodinný rozpočet.

autor: sas
Spustit audio