Kuskusy medvědí chová jen pět zoo na světě, mezi nimi i ta v Ústí nad Labem

26. duben 2023

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem chová jako jedna z pěti zahrad na světě kuskusy medvědí. O jejich biologii se zatím moc neví, a tak i ústecká zoo přispívá tímto chovem do výzkumu.

„Teď jsou naši kuskusové na dietě – měli se u nás až moc dobře. Měli by jako potravní specialisti jíst hlavně listí, my jim tu potravinovou dávku ale doplňujeme o kořenovou zeleninu. Ta ale obsahuje i cukry, a to pro zvířata v lidské péči není moc dobré, protože nemají moc pohybu. Milují meruňky, ale těch je nedostatek. A jako pamlsek jim pak dávám každý den malý kousek avokáda,“ vysvětluje Radka Ševcovicová, která se o kuskusy medvědí v ústecké zoo stará.

V létě si pak podle ní kuskusové medvědí pochutnávají i na květech růží, ovšem nesmějí být chemicky ošetřené.

I když vypadají kuskusové jako roztomilí medvídci, jsou to vačnatci – samice mláďata odchovávají ve vaku jako klokani. „Nejvýraznějším znakem je pro ně chápavý ocas a to, jakým stylem se chápou větví – dokážou vytvořit protistojné dva prsty proti třem ostatním. To všechno právě jsou adaptace pro stromový způsob života,“ přibližuje zooložka Petra Padalíková.

Kuskusové medvědí v přírodě žijí v korunách pralesů na jediném místě – na indonéském ostrově Celebes. I tam ale stromů ubývá. Lidé je podle zooložky ohrožují i jinak. „On je poměrně i dost veliký na zástupce kuskusovitých a bohužel je v Indonésii loven pro maso. Na černém trhu se jeho cena pohybuje kolem 50 dolarů za kus,“ dodává Padalíková.

Kuskusy medvědí chová pět zoologických zahrad na světě. Jejich odchov a rozšíření populace se ale moc nedaří.

„Náš pár je bohužel už starý na to, aby odchoval svá mláďata. My ale usilujeme o to, abychom získali další jedince – přímo ve spolupráci s jednou indonéskou zahradou,“ dodává Petra Padalíková. Doufá, že jednání dopadnou dobře a do zoo přijdou další kuskusové medvědí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.