V ústecké zoo panuje smutek – museli tam utratit i druhé mládě gepardů štíhlých

24. únor 2023 10:17

V říjnu 2022 oznámila ústecká zoologická zahrada radostnou novinu – narození dvou mláďat gepardů štíhlých. Jednalo se o historický úspěch v chovu tohoto druhu. Radost však nyní vystřídal smutek.

Po vyšetření a konzultaci s veterinárním lékařem muselo 22. února vedení zoo rozhodnout o utracení druhého mláděte. Stejně jako u jeho sourozence bylo nakonec i u něj prokázáno metabolické onemocnění kostí.

První z mláďat bylo utraceno ze stejných důvodů 24. února.

Metabolické onemocnění kostí je u mláďat gepardů relativně častým problémem. Svou roli může sehrát i genetická predispozice.

„Problém u mláďat z naší zoo byl průběžně konzultován s veterinárními specialisty na tento druh a dle jejich doporučení byla nastavena i léčba, bohužel byla bezúspěšná,“ řekla vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

Zoo ovšem své snahy o další odchov gepardů nevzdává. Samice je v pořádku, dokonce už u ní byla pozorována další říje. V blízké době se ji tak chovatelé opět pokusí spojovat se samcem za účelem spáření.

„Příroda je někdy mocnější, než si myslíme. Nicméně i nezdařilý odchov je cennou zkušeností, která jak zvířata, tak i celý chovatelský tým posouvá zase o kousek dál,“ konstatuje ředitelka zoo Ilona Pšenková.

zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Spustit audio

Související