Kuřecí tažín

Suroviny: 1 asi kilové kuře, 1 lžička šafránu, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, lžička mletého zázvoru, 2 bobkové listy, špetka muškátového oříšku, 4 cibule nakrájené na proužky, 2 lžíce krupicového cukru, lžíce medu, 2 hrsti červených oliv, pár lístků čerstvého koriandru, 3 nakrájené kysané citróny.

Postup: Kuře omyjeme, očistíme, naporcujeme a poprášíme ho šafránem. Ve silnostěnném kastrolu rozehřejeme lžíci másla s olejem a ze všech stran osmahneme porce kuřete (asi 5 minut). Potom vše osolíme, okořeníme, zalijeme vodou a dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Nakrájenou cibuli povaříme asi 15 minut v menším množství oslazené vody, scedíme a necháme okapat. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu, přendáme ho na mísu a přikryjeme alobalem. Do šťávy z kuřete přidáme zbylé máslo a med, okapanou uvařenou cibuli, 2 kysané citróny a olivy. Vše dobře promícháme a povaříme. Hotové kousky kuřete přelijeme touto šťávou a hned podáváme posypané lístky koriandru a ozdobené zbylým kysaným citrónem.

Jak udělat kysaný citrón: umyté citróny nakrájíme na čtvrtky, osolíme a naložíme je do kameninové nádoby, ve které je přelijeme převařenou vodou, zakryjeme a necháme asi měsíc kvasit.

autor: Petr Novotný