Kuřecí ragú

Ragú je jídlo z dušeného masa a první recept na tuto úpravu pochází z Francie, z roku 1642.

Ingredience
  • 1 kuřecí prsíčka
  • 1 cibule
  • 3-4 mrkve
  • půl středního celeru
  • 1 šálek mraženého nebo sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • sůl
  • půl lžičky muškátového květu
  • 100 ml šlehačky
  • případně trochu hladké mouky

Postup:

  1. Maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky.
  2. Cibule krátce osmahneme na oleji nebo másle, přidáme nakrájené maso, osolíme, zalijeme horkou vodou a dusíme.
  3. Po asi 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu – mrkev a celer, okořeníme muškátovým květem a dodusíme.
  4. V závěru přidáme hrášek – mražený na sítu propláchneme horkou vodou, sterilovaný jen scedíme, přilijeme šlehačku a necháme jen přejít var. Pokud je to příliš řídké, zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě nebo – a ještě lépe – zahustíme tzv. francouzským máslem (lžíce mouka smíchaná se lžičkou měkkého másla).
  5. Podáváme samotné nebo s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.