Kuřecí ragú
Ragú je jídlo z dušeného masa a první recept na tuto úpravu pochází z Francie, z roku 1642.
Ingredience
- 1 kuřecí prsíčka
- 1 cibule
- 3-4 mrkve
- půl středního celeru
- 1 šálek mraženého nebo sterilovaného hrášku
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- sůl
- půl lžičky muškátového květu
- 100 ml šlehačky
- případně trochu hladké mouky
Postup:
- Maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky.
- Cibule krátce osmahneme na oleji nebo másle, přidáme nakrájené maso, osolíme, zalijeme horkou vodou a dusíme.
- Po asi 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu – mrkev a celer, okořeníme muškátovým květem a dodusíme.
- V závěru přidáme hrášek – mražený na sítu propláchneme horkou vodou, sterilovaný jen scedíme, přilijeme šlehačku a necháme jen přejít var. Pokud je to příliš řídké, zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě nebo – a ještě lépe – zahustíme tzv. francouzským máslem (lžíce mouka smíchaná se lžičkou měkkého másla).
- Podáváme samotné nebo s vařenými bramborami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.