Kuřecí ragú

Ragú je jídlo z dušeného masa a první recept na tuto úpravu pochází z Francie, z roku 1642.

Ingredience
  • 1 kuřecí prsíčka
  • 1 cibule
  • 3-4 mrkve
  • půl středního celeru
  • 1 šálek mraženého nebo sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • sůl
  • půl lžičky muškátového květu
  • 100 ml šlehačky
  • případně trochu hladké mouky

Postup:

  1. Maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky.
  2. Cibule krátce osmahneme na oleji nebo másle, přidáme nakrájené maso, osolíme, zalijeme horkou vodou a dusíme.
  3. Po asi 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu – mrkev a celer, okořeníme muškátovým květem a dodusíme.
  4. V závěru přidáme hrášek – mražený na sítu propláchneme horkou vodou, sterilovaný jen scedíme, přilijeme šlehačku a necháme jen přejít var. Pokud je to příliš řídké, zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě nebo – a ještě lépe – zahustíme tzv. francouzským máslem (lžíce mouka smíchaná se lžičkou měkkého másla).
  5. Podáváme samotné nebo s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...