Kuře „zez Plzně“
Sami Plzeňáci se dušují, že „zez“ neříkají. Ale kuřata tam pečou výtečná!
Suroviny:
1 kuře nebo 4 stehna
1 cibule
4 lžíce másla
2 dl piva (nikoli nutně plzeň)
hrstka rozinek
plátek toastového chleba nebo chlebíčkové veky
pepř
sůl
Postup:
1. Kuře rozporcujeme, osolíme a opepříme.
2. Cibuli nakrájíme nadrobno a na másle osmahneme jemně do růžova.
3. Na cibulový základ dáme porce kuřete, podlijeme, zakryjeme a pečeme.
4. Když je maso hotové, vyndáme ho na teplý talíř, šťávu zahustíme toastovým chlebem namočeným v pivu, přidáme rozinky a krátce povaříme.
5. V závěru do šťávy vrátíme porce kuřete a ještě necháme přejít var.
6. Podáváme s bramborem nebo bramborovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.