Kuře na víně
Obvykle se tak připravuje kohout, ale i kuře tak chutná...
Suroviny:
4 porce z kuřete – buď jen stehna, nebo kombinace s prsíčky a skelet pak využijeme do polévky
2 dl červeného vína
1 cibule
2-3 lžíce másla
2-3 hřebíčky
1 malý bobkový list
1 lžíce kečupu
hladká mouka
sůl
Postup:
- Porce kuřete opláchneme, osušíme, osolíme a jemně poprášíme moukou.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme připravené porce z obou stran.
- Podlijeme vínem, dodáme hřebíčky a bobkový list, dusíme asi 20 minut, pak přidáme lžíci kečupu a dodusíme do měkka.
- Měkké maso vyndáme na teplý talíř, šťávu podle potřeby zahustíme troškou hladké mouky předem rozmíchané ve studené vodě a provaříme.
- Jako přílohu podáváme dušenou rýži nebo vařené brambory.
Související
-
Krůta/kuře s rýžovou nádivkou
Stačí krůta o váze 4 kilogramy. Pokud použijete kuře, uberte surovin na nádivku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.