Kulturní dům Repre v Mostě čeká rekonstrukce. Vítěze zakázky by mělo město vybrat do konce léta

29. květen 2023 09:21

Most vybírá z nabídek stavebních firem, které chtějí rekonstruovat tamní kulturní dům Repre. Do výběrového řízení se přihlásilo pět zájemců. Město za práce zaplatí zhruba jednu miliardu korun bez DPH. Most na modernizaci Repre získal dotaci a chce také čerpat úvěr. Zhruba třetinu celkové částky má město naspořenou.

Primátor Marek Hrvol z hnutí ProMost je s výsledkem výběrového řízení spokojený. Most už totiž hledal stavební firmu na rekonstrukci Repre loni – tehdy se přihlásila ale jen jedna a ještě za cenu, která byla zhruba o třetinu vyšší, než s jakou město počítalo. Proto bylo loňské výběrové řízení zrušené. Aktuálně má o miliardovou zakázku zájem pět firem s cenami, které nejsou výrazně nižší ani vyšší. Teď musí úředníci každou nabídku formálně zkontrolovat a následně dojde k výběru vítěze.

Rekonstrukce kulturního domu Repre by měla stát zhruba jednu miliardu bez DPH. Zhruba třetinu této částky má město naspořenou. Další třetinu získalo formou evropské dotace a na zbytek chce Most čerpat úvěr.

Pokud vše vyjde, koncem letošního roku by měly začít práce, které potrvají do konce roku 2025. Jejich součástí bude i stěhování městské knihovny ze současné adresy do zmodernizovaného Repre.

Plánovaná rekonstrukce sklízí i kritiku

Odpůrcům navrhované rekonstrukce Repre vadí, že k ní město nepřizvalo architekty formou soutěže nebo to, že současný návrh podle nich devalvuje brutalistní architekturu z přelomu 70. a 80. let.

Kritické hlasy sklidilo vedení Mostu i za to, že ve zrekonstruované budově nezachová některé unikátní prvky, jako je například lustr od Vladimíra Procházky nebo za to, že budou podle kritiků při rekonstrukci použity méně kvalitní materiály, které zakryjí unikátní bílé kamenné obklady.

Asi největší odpor pak sklidil u některých Mostečanů záměr stěhování knihovny. Petici proti tomu podepsalo více než 2500 lidí. Hlavním důvodem je to, že současná mostecká městská knihovna je unikátní – jde o první poválečnou stavbu, která byla stavěná přímo pro účely knihovny. Město navíc nemá vymyšleno, co v budově po vystěhování knihovny bude.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související