Most a Litvínov připravují pocitové mapy města. Lidé do nich mohou zanést, jak bezpečně se cítí na konkrétních místech

15. květen 2023 14:56

Pocitové mapy patří mezi efektivní nástroje, díky kterým radnice snadno zjistí, na jakých místech se lidé necítí bezpečně. Most připravuje pocitovou mapu po pěti letech, v sousedním Litvínově se mohou místní do její tvorby zapojit poprvé. Za vytvoření podkladů pro pocitové mapy a jejich následné vyhodnocení zaplatí radnice v Mostě i Litvínově do 20 000 korun. Spolupracují přitom s Univerzitou Palackého v Olomouci.

Litvínov bude pocitovou mapu připravovat vůbec poprvé. Možná nikoho nepřekvapí, že se místní necítí bezpečně na problémovém sídlišti Janov. Překvapení pro vedení města ale může být třeba pocit nebezpečí přímo v centru města.

„Tak tady v centru, když se setmí, to také není nic hezkého – tady za tím kostelem,“ ukazuje Jitka Klokočová, kde se přímo v centru Litvínova necítí příliš bezpečně. Do pocitové mapy Litvínova může konkrétní ulice a místa vyznačit červeně.

Radnice chce následně pocity obyvatel srovnat s daty od městské a státní policie.

„Máme jednak městskou policii, která monitoruje území, máme také státní policii, takže víme, kde jsou ty lokality, kde se více zasahuje. Máme tedy pocit, že cílíme dobře – to ale ještě neznamená, že ten náš pocit bude stejný jako pocit občanů. Možná se necítí bezpečně, nevím, kolem hotelového domu,“ přemýšlí, co by z pocitové mapy mohlo vzejít, místostarostka Litvínova Květuše Hellmichová z SNK ED.

Lidé najdou až do konce června odkaz na vyplnění pocitové mapy na stránkách města. Vyhodnocení chce Litvínov zveřejnit na podzim. V roce 2025 chce pak radnice průzkum zopakovat a zjistit, jestli se podařilo pocit bezpečí zvýšit.

Po pěti letech vzniká v Mostě druhá pocitová mapa

V Mostě teď začali s přípravou pocitové mapy po pěti letech. „Nejhorší lokalita byla lokalita stovek a vlastně všechny ostatní sociálně vyloučené lokality, kde mají lidé pocit bezpečí nižší,“ konstatuje manažerka prevence kriminality městské policie v Mostě Veronika Loucká.

Letos mohou do mostecké pocitové mapy lidé zapisovat nejen pocity spojené s bezpečím. Mohou například do mapy zanést i bod, kde chtějí nabíječku na elektrokoloběžku.

„V tom novém průzkumu přibyly otázky, které se týkají dopravy a udržitelné mobility, takže tam je třeba otázky, kde chybí zastávka MHD, místo pro nabíjení elektrokoloběžek, místo pro přecházení nebo kde je třeba chodník ve špatném technickém stavu,“ vypočítává Loucká.

I v Mostě najdou lidé odkaz na vyplnění pocitové mapy na webových stránkách města. Mají na to čas do konce května. Výsledky by pak měly být známy nejpozději do začátku prázdnin.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související