Ústí nad Labem i Most se potýkají s přemnoženými divokými prasaty

16. květen 2023 10:13

S přemnoženými divočáky se potýkají města Ústí nad Labem a Most. Zvířata zabíhají k lidským obydlím, pobíhají po městských parcích a často obcházejí kolem kontejnerů s odpadem. Vedení měst disponuje odchytovými klecemi a myslivcům nabízí finanční příspěvek za každý zastřelený kus divokého prasete.

Most se snaží nově motivovat myslivce k odstřelu divočáků v honitbách v okolí Mostu. Kvůli bezpečnosti obyvatel ale přímo na svém území v obydlených částech města vedení Mostu odstřel neplánuje.

Divoká prasata nejčastěji pobíhají v parcích Šibeník a Resl, ale také v ulicích města včetně centra. Myslivci nově mohou dostat 800 korun za každý odlovený kus zvěře v honitbách.

Most nechce příliš využívat odchytových klecí, i když jich má celkem osm. Lovení zvířat touto metodou je podle vedení Mostu nehumánní – často se totiž do klece chytnou i dva kusy černé zvěře a ve stísněných podmínkách tam čekají na zastřelení.

V Ústí nad Labem si klece na odchyt divočáků pochvalují

I v Ústí nad Labem nabízí vedení města myslivcům za odstřel jednoho divočáka 500 korun. Loni jich myslivci v honitbách zastřelili 204. Podle mluvčí města Romany Macové to svědčí o tom, že tato finanční odměna myslivce motivuje.

V Ústí nad Labem strážníci používají také šest odchytových klecí, z toho tři mobilní – loni v nich uvízlo zhruba 100 zvířat. Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný si, na rozdíl od Mostu, klece pochvaluje – je to podle něj další možnost, jak zabránit divočákům procházet se po sídlištích a v centru. Město proto podle mluvčí Macové zvažuje, že další klece přikoupí.

Spustit audio

Související