Kuličky v nivové omáčce
Mleté maso vůbec nemusí být fádní!
Ingredience
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2 lžíce jemné strouhanky
- pepř
- 150 g nivy
- 350 ml směsi šlehačky nebo smetany na vaření a mléka
- máslo nebo sádlo na vymazání
- sůl
Postup:
- Do mletého masa zapracujeme vejce, strouhanku, pepř, nakrájenou cibuli a sůl.
- Ze směsi vytvoříme kuličky o něco menší než pingpongový míček, naskládáme je do vymazané zapékací mísy, lehce podlijeme a dáme do trouby předem dobře vyhřáté. Pečeme asi půlhodiny.
- Mezitím smícháme smetanu a mléko a přidáme strouhanou nivu.
- Smetanovou omáčkou podlijeme předpečené kuličky a společně ještě asi čtvrt hodiny dopékáme.
- Podáváme s dušenou rýží nebo s těstovinami nebo s vařenými bramborami.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.