Krušnohorská bílá stopa

18. leden 2013

„Krušnohorská bílá stopa" je unikátní projekt, který u nás nikde jinde nenajdete. Provozovatelé pěti lyžařských středisek na Ústecku se domluvili a vzájemně propojili běžkařské stopy, o které se přes zimu starají a udržují je.

Kromě úpravy stop musí jednotlivé areály každoročně před zimní sezónou prořezat například přerostlé větve, vyčistit tratě a zajistit značení, aby běžkaři nezabloudili. Na trať totiž v jednotlivých střediscích navazují i místní okruhy.

Celou Krušnohorskou bílou stopu byste asi jen těžko projeli na jeden zátah. Trať, která začíná v Lesné na Chomutovsku a končí v Telnici na Ústecku, měří dohromady 250 kilometrů.

Strávit tak zde můžete třeba několikadenní dovolenou - začít se dá na Lesné, kde najdete i příjemný hotel. Na areál horského klubu Lesná navazuje Sportareál Klíny, kde v rámci lyžařského střediska najdete další zastávku a ubytování.

Z Klínů se po upravené trati dostanete kolem přehrady Fláje až na Dlouhou Louku. To je mezi běžkaři další oblíbený areál, o který se stará krušnohorský klub s malým horským penzionem kde se občerstvíte, ohřejete a dá se tu i přespat.

Z Dlouhé louky vede Krušnohorská bílá stopa směrem na Nové Město, Moldavu a Mikulov. Tam jsou další hotely a penziony, odkud ráno vyrazíte přes Cínovec a Fojtovice až na Komáří Vížku. V místním vyhlášeném hotelu, s nádherným výhledem na teplicko, se třeba naobědvejte a vydejte se do cíle Krušnohorské bílé stopy - Zadní Telnice.

Pokud vám zbudou síly, i tady najdete okruhy, které vás zavedou ještě dál. Přesné informace včetně podrobných map nebo webových kamer najdete na internetových stránkách o Krušnohorské bílé stopě.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio