Krudum: Kostel pod horou

8. říjen 2006

V Karlovarském kraji není snad tajemnějšího místa, než hora Krudum ve Slavkovském lese. Vypráví se o ní spousta strašidelných příběhů. Jak se ukázalo, mnohé z nich mají pravdivé jádro.

V kraji se kdysi říkalo, že pod Krudumem stával kostel sv. Mikuláše. Dávno však zanikl, prý spolu se zdejším hradem. Od těch dob se po okolí toulá spousta přízraků - muž v kápi, který hlídá sklepy plné vína, bílá paní se lžící, hrnkem a svazkem klíčů a také vládce duchů Hans Heiling, strážce pokladů ukrytých v hoře. Dětem se vyprávělo, že právě z Krudumu přichází nadělovat svatý Mikuláš. Hodné děti odměňuje a zlobivé odnáší na Krudum. Také se říkalo, že se o Svaté noci pod horou vynořuje ze země ztracený kostel, ve kterém se scházejí na mši mrtví havíři. Jak to s kostelem na Krudumu doopravdy je, nebylo až donedávna jisté. Mnozí historici o jeho existenci pochybovali, protože o ní neměli žádné pádné důkazy. Z písemných zmínek ovšem bylo známo, že tu kostel sv. Mikuláše někde v okolí kdysi stával - v roce 1253 ho král Václav věnoval řádu křižovníků s červenou hvězdou. Nikdo však netušil, kde ho hledat. Až roku 2002 upřeli archeologové svou pozornost na výrazný pahorek u křižovatky cest mezi obcemi Hrušková, Třídomí a Nadlesí severovýchodně od úpatí Krudumu. A skutečně tam kostel vykopali. Byl postaven ještě v románské tradici a tak nebylo pochyb o tom, že to skutečně je ztracený kostel sv. Mikuláše. Vykopávky odhalily, že měřil na délku 25 metrů a na šířku více než 12. Byla to impozantní stavba. Proč však byl postavena na tak odlehlém místě v lesích, ve výšce 700 metrů nad mořem?
Někteří badatelé se domnívají, že základy kostela stojí na místě keltského strážního bodu, který dohlížel na transport soli z Bavorska. Právě pod Krudumem totiž procházela solná stezka, kudy se do Čech vozila sůl z bavorských dolů, a to až do třicetileté války. Stávaly zde celnice, snad tedy i nějaká pevnost či osada, k níž by kostel přináležel. Jenže nic takového se v okolí nenašlo. Žádná pevnost, žádná vesnice - našla se jen stará důlní díla. A tímto objevem se stvrdila další fakta, obsažená v bájích. Kostel sv. Mikuláše pod Krudumem byl kostelem hornickým. Zanikl v 15. nebo 16. století, kdy se zdejší ložiska kovů vyčerpala.
Archeologický průzkum kostela a jeho okolí skončil v letošním roce. Ruiny kostela byly už v loňském roce odkryty, zakonzervovány a zpřístupněny turistům. V prosinci 2005 se v nich po pěti stoletích zase sloužila mše a svatý Mikuláš se z Krudumu vydal rozdávat dárky. Kruh se uzavřel.

Prameny: Zdeňka Kuchyňová: Kostel sv. Mikuláše - místo nejvíce opředené legendami
http://sweb.cz/SlavkovskyLes/pages/krudum.html

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU.

autor: frv
Spustit audio