Krmíte ptáčky? Pokračujte v tom až do jara!

30. leden 2017

Strašák ptačí chřipky obchází Českem. Přesto není důvod na ptáčky zanevřít. O ty volně žijící se stará i Podkrušnohorský zoopark v Chomutově ‒ pořídil jim dokonce několik desítek nových „bytových jednotek“.

„S výrobou ptačích budek nám pomohly děti z učebního oboru truhlář tady z místní střední školy, se kterou už řadu let spolupracujeme,“ říká Martina Pelcová z chomutovského zooparku.

A jak taková správná ptačí budka vypadá? „Musíte přesně vědět, pro jakého ptáka budku děláte. Podle toho pak budku vytvoříte. Na internetu jsou k dohledání technické parametry, které mají budky pro ten který druh ptáka mít. Ty naše jsou pro sýkorky, drozdy, kosy, modřinky i pro další druhy ptáků,“ vypočítává Pelcová.

A proč se vlastně zoopark stará o takové „obyčejné“ ptáky? „Jsme přátelé zvířat, tak se staráme. A nejsme v tom sami, s námi se stará spousta lidí ‒ buď staví ptačí budky, nebo zřizují u svých domovů krmítka.

Pokud se ale rozhodnete ptáčky krmit, měli byste s tím vydržet až do jara. Ptáci mají totiž své okruhy a denní řád, takže k vám budou létat každý den.

Spustit audio