Křižovatku u kulturního domu Citadela v Litvínově čeká modernizace. Bude bezpečnější pro chodce

20. březen 2019

Litvínov hledá způsob, jak proměnit křižovatku a silnici u kulturního domu Citadela na bezpečnější místo pro chodce. Je tam také konečná tramvají, zastávky autobusu, supermarket a základní umělecká škola. Město chce proto v místě posunout přechody pro chodce a vybudovat nová parkovací místa.

Své plány radnice představila 18. března na veřejném projednávání. Debata o budoucím řešení křižovatky před kulturním domem Citadela byla emotivní.

Dopravu na výjezdu z Litvínova v ulici Podkrušnohorské brzdí nejen autobusy MHD, které zastavují u chodníku, protože na místě není zastávkový záliv. Velkou komplikací jsou i kamiony, které se v křižovatce s ulicí K Loučkám otáčí k zásobovací rampě supermarketu.

„Největší problém je velká koncentrace osob, které se v tomto prostoru pohybují a zajištění jejich bezpečnosti. Teď to není ideální, dochází tam ke kolizím. A my to chceme napravit,“ doplňuje starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO.

Vedení Litvínova bude s připomínkami obyvatel dále pracovat

Lidé, kteří na veřejné projednávání přišli, poukazovali nejvíc na komplikace se zásobováním blízkého supermarketu. Ten je navíc vlastníkem rozsáhlého pozemku.

Kamiony, které obchod zásobují, údajně zablokují křižovatku na 10 i 20 minut manévrováním k zásobovací rampě. Starostka města proto slíbila, že s majitele obchodu povede jednání.

Student Michal odcházel z veřejného projednávání spokojený: „Z větší části mi to přijde fajn. Je to, přece jenom, řešení v širší perspektivě, což je vždy dobře. Možná by mohla být ještě širší, jak jsme u jedné části zjistili. Takže tyhle aktivity města vítám.“

Pan Petr doufá, že město se bude řídit podněty, které na veřejném projednávání zazněly: „Občas mi to připadá jako boj s větrnými mlýny, že už je předem rozhodnuto, ale doufám, že město vyslyší naše výtky, vezme je jako relevantní a bude s tím něco dělat.“

Vedení města si podněty obyvatel na veřejném projednávání zapsalo a chce se jimi zabývat. Stavební úpravy křižovatky a okolí provede Litvínov zřejmě v příštím roce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související