Litvínov dokončil stavbu prvních sociálních bytů pro lidi v tíživé životní situaci

30. leden 2019

Litvínov má připraveno prvních 10 sociálních bytů pro lidi, kteří mají problém dosáhnout na vlastní bydlení. 6 jich je v domově pro seniory ve Vodní ulici. Další 4 jsou v domově pro seniory v Podkrušnohorské ulici, v prostorách, kde kdysi bývala proslulá restaurace Automat.

Město za byty zaplatilo 9 milionů korun, většinu z této částky získalo z dotace. Sociální byty jsou oddělené od prostor, které užívají v domovech senioři, nájemníci se tak s jejich klienty neruší.

„Byla jsem ve výchovném ústavu, pak jsem začala spolupracovat s paní ze sociální, která mi pak nabídla, že je tady taková možnost,“ popisuje na úvod první nájemnice sociálního bytu Mirka.

Malometrážní byt 2 plus kuchyňský kout ještě nemá téměř vůbec zařízený, se svým dvouletým synem tady mají jen postele, stůl, židle a vedle kuchyňské linky lednici.

Jaké podmínky musí splňovat ti, kteří mají o bydlení v sociálních bytech zájem, vyjmenovává vedoucí sociálního odboru litvínovské radnice, Veronika Knoblochová.

„Podmínkou je, že klient patří do jedné z cílových skupin. Ty jsou: matky, nebo otcové s dětmi v azylovém zařízení, osoby při propuštění z nemocnice, osoby, které nemají uzavřenou žádnou nájemní smlouvu, nebo se nacházejí v komerční ubytovně. Nesmí přesáhnout 50 % svým příjmem průměrnou čistou mzdu,“ shrnuje.

Kromě toho musí žadatel mít trvalé bydliště v Litvínově. Nájemníci si hradí veškeré energie a výše nájmu se pohybuje kolem 40 korun za metr čtvereční. Smlouvu uzavírají nájemníci na jeden rok s tím, že po roce může dojít k prodloužení nájemní smlouvy.

Další sociální byty chtěl Litvínov vybudovat na problémovém sídlišti Janov, k tomu ale nedojde.

Proč, vysvětluje místostarostka města z KSČM Erika Sedláčková: „Dotační podmínky nám neumožňují vybudovat sociální bydlení přímo v sociálně vyloučené lokalitě. My bychom například chtěli pár sociálních bytů vybudovat v Janově, toho se ale bohužel dotace netýká.“

Strategický plán Litvínova počítá do budoucna s až 50 sociálními byty, město jich teď má 10 a žádné další v nejbližší době budovat nebude.

autor: jbe
Spustit audio

Související