Obyvatelé Koldomu v Litvínově se po 15 letech zřejmě dočkají nových parkovacích míst

18. březen 2019

Koldům v Litvínově je největší stavbou svého druhu v Česku. V jeho dvou křídlech o 13 podlažích je více než 350 bytů. Jejich nájemníkům ale musí stačit parkoviště pro zhruba 130 aut. Už 15 let proto obyvatelé domu žádají radnici, aby s tím něco udělala. Teď jim město nabídlo tři možnosti řešení.

První variantou je zkapacitnit stávající parkoviště. Druhou je vybudování nového parkoviště na podmáčením sousedním pozemku, které by ale vyšlo velmi draze. Poslední variantou je vybudování parkoviště mezi Koldomem a sportovní halou.

Obyvatelé Koldomu se nakonec rozhodli pro mix těchto variant – jednak zvýšení kapacity současného parkoviště, kde by mohlo vzniknout až o 50 míst víc. Také chtějí po městu, aby nechalo vypracovat studii, která ukáže, jak velké parkoviště by mohlo mezi sportovní halou a Koldomem vzniknout.

Podle vedení Litvínova by mohly začít práce na zkapacitnění parkoviště začít nejdřív na přelomu roku 2020 a 2021. To přinese velké problémy – pokud se totiž začne pracovat na současném parkovišti, klesne dočasně jeho kapacita a majitelé aut budou muset minimálně půl až tři čtvrtě roku parkovat jinde.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související