Kriminalisté vyšetřují úmrtí pacientky v ústecké nemocnici. Spadla na ni část rentgenu

13. říjen 2017

Policie řeší úmrtí pacienty v ústecké Masarykově nemocnici. Včera (12. 10.) na ni při vyšetření na rentgenu spadla hlavice přístroje, která ji usmrtila. Co uvolnění části rentgenu způsobilo, to teď vyšetřují kriminalisté.

Policie zatím odmítá informace k případu poskytovat. Podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové je totiž vyšetřování na samotném počátku.

Podle Čestmíra Berčíka, zástupce Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, který u rentgenů dohlíží především na to, aby nedošlo k ozáření zdravotního personálu nebo pacientů, jsou odborníci z ústavu připraveni policii pomoci s vyšetřováním. Sám Berčík také dodal, že si podobný případ ze své praxe nepamatuje.

Čtěte také

Ředitel Masarykovy nemocnice Josef Liehne prohlásil, že je podle něj jasné, že za úmrtí pacientky pracovníci radiologicko-technologického oddělení nemohou. Příčinu nešťastné události nicméně policie právě vyšetřuje.

V současné době je sice rentgen odstavený, vyšetření pacientů ale ohrožená nejsou, protože nemocnice má i jiné stroje.

Lékaři denně na nyní odstavených rentgenech vyšetřili stovky pacientů, a kvůli tomu, že jsou teď odstavené, může se prodloužit čekací doba na vyšetření. Podle Josefa Liehneho má ale nemocnice připravenou sanitku a v případě velkého náporu pacientů by část z nich odvážela na vyšetření do nemocnice v Děčíně a v Teplicích.

Rentgen, na kterém došlo k úmrtí pacientky, byl zhruba 2,5 roku starý a naposledy byl kontrolovaný letos červnu, další velká kontrola pak byla naplánovaná na prosinec. Pro jistotu je ale mimo provoz, podobně jako druhý přístroj, a to do doby, než bude jasné, proč se hlavice přístroje uvolnila a na pacientku spadla.

autor: bach
Spustit audio