Krásná Lípa začala s vypouštěním Kyjovské přehrady. Bude sloužit jako zásobárna vody pro hasiče

18. říjen 2023 09:00

Téměř tři týdny se hasiči snažili uvolnit zarezlé šoupátko na výpusti Kyjovské přehrady u Krásné Lípy na Děčínsku. Na její odbahnění a opravu hráze dostalo město dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

Pro obce v národních parcích má fond 100 milionů korun na vybudování zdrojů vody pro hašení požárů. Léta nepoužívaný a zarezlý ventil na hrázi Kyjovské přehrady se nakonec podařilo uvolnit. Její pozvolné vypouštění tak může začít.

Hasiči nejdřív domlouvali zarezlému šoupátku ruční flexou, pajcry, rozvěráky, které používají při dopravních nehodách, v záloze měli i autogen, nakonec ale přišla na řadu velká benzínová flexa.

Jiří Sucharda si ale musel pro práci s ní nasadit dýchací přístroj, aby se v úzké a hluboké šachtě, ve které je šoupě ukryté, neudusil výpary. „Rozhodl jsem se, že buď přehrada, nebo já. Naštěstí to dopadlo dobře,“ komentoval s úsměvem poté, co se mu povedlo šoupátko přehrady uvolnit.

Od ochrany přírody dostalo město povolení přehradu vypustit, stihnout to ale musí do konce října – kvůli chráněným živočichům přitom smí za den klesnout hladina jen 20 centimetrů. „Abychom zajistili to, aby se ti živočichové mohli posouvat s tou vodou a abychom ty škeble, které by tam případně zůstávaly, mohly sbírat,“ vysvětluje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Z přehrady nechá město vyvozit 7500 kubíků bahna. „My teď budeme moci odbahňovat do konce března, poté zas, kvůli migraci obojživelníků a dalších živočichů, budeme muset práce na odbahnění přerušit a věnovat se víc v rámci té rekonstrukce tělesu hráze a výpustnému zařízení. V tom září pak zas budeme třeba moci pokračovat v odbahnění,“ dodává Kolář.

Na odbahnění, opravu hráze a vybudování odběrného místa pro hasičskou vodu dostalo město 15milionovou dotaci. V těchto dnech vyhodnocuje výsledek výběrového řízení na zhotovitele celé zakázky.

Spustit audio