Krajská zdravotní spustila projekt Prokopni to. V krátkých videích lidem radí, jak postupovat v různých životních situacích

12. červen 2023 13:13

Kdy jít na urgentní příjem nebo jak to funguje na záchranné službě. To jsou některá z témat, která veřejnosti nabízí nový pořad ústeckých krajských nemocnic. Podle tvůrců mají lidem videa s názvem Prokopni to poradit nebo připomenout vědomosti o zdravotní péči.

Hlavními aktéry pořadu Prokopni to jsou mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník a lékař mostecké nemocnice Prokop Seif. Proč se vlastně rozhodli točit videa o zdraví a péči?

„Dostáváme poměrně dost dotazů, jak se mají lidé v různých situacích, které se zdravím souvisejí, chovat. Právě z těchchto nápadů a podnětů jsme vycházeli,“ vysvětluje Jana Mrákotová z Krajské zdravotní.

Právě s křestními jmény obou hlavních postav souvisí i název pořadu. „Oba dva hlavní aktéři jsou Prokopové, tak je to jasné. Navíc chceme prokopnout lidskou nevědomost a hlavně lidské obavy, protože všichni, když jde o zdraví, ať už o naše nebo i zdraví našich blízkých, tak tam ty obavy opravdu jsou,“ dodává Mrákotová.

Podle mluvčího krajské záchranné služby Prokopa Voleníka necílí pořad na konkrétní skupinu lidí. „Věříme, že se nám tímto projektem podaří oslovit celé spektrum té laické veřejnosti,“ shrnuje.

Podle lékaře Prokopa Seifa ale nejde o to někoho poučovat. „Lidé chybují ve věcech, které jim nikdy nikdo pořádně nevysvětlil. Nikoho neviním – chci pracovat na tom, abychom my byli ti, kdo to té veřejnosti možná poprvé, možná podvacáté a možná jen trochu jinak vysvětlí,“ dodává.

Pořad s názvem Prokopni To najdou lidé například na Youtube nebo na sociálních sítích Krajské zdravotní.

autor: Jan Bachorík

Související