Krajina před těžbou a po těžbě

3. leden 2009

Hostem Severočeského Atlasu je muž, který sice vystudoval hornickou průmyslovku v Příbrami a poté geologii na Univerzitě Karlově v Praze - je to ale člověk mnoha různých profesí, které se vzájemně prolínají a zcela určitě i ovlivňují.

Pozvání k mikrofonu přijal geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel a popularizátor vědy Václav Cílek. Coby geolog s velkými přesahy do dalších věd nám může nabídnout nový, netradiční pohled. Ve svých pracích se totiž zabývá nejen změnami klimatu a prostředí, ale také vývojem české krajiny a vztahem mezi přírodou a civilizací. A možná tohle je pro nás důležité. Jako hlavní téma dnešního rozhovoru jsem si vybral likvidaci města Mostu kvůli těžbě hnědého uhlí a vše ostatní, co s tím souviselo. My už dnes bereme tak zásadní zásah do krajiny i do životů tisícovek lidí jako věc, kterou nezměníme - ale zejména mladá generace Severočechů se ptá: bylo to normální? Opravdu bylo nutné zničit rozsáhlé území pod Krušnými horami jen a jen kvůli uhlí?

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.