Kostely a Měsíc. Archeologické výzkumy v bývalých Libkovicích a pozvánka do měsíčního modulu

28. červenec 2019

Archeologické výzkumy v Libkovicích: archeologové Martin Volf a Paweł Konczewski, antropolog Jacek Szczurowski – Kus Měsíce a lunární modul v Praze: astronom Jakub Rozehnal – Objevy a události – Procházka srpnovou oblohou

V úvodním přehledu zajímavostí např. uslyšíte o prvním nálezu pravěkého osídlení v tatranských jeskyních na Slovensku nebo o chystaném střeleckém experimentu brněnských archeologů. Povíme vám, jak skončila čínská vesmírná laboratoř Tchien-kung 2 a nevynecháme ani úspěšný start indické sondy Čandrájan-2, která by měla v září vysadit na povrch Měsíce modul s vozítkem. (1:06)

Kostel nad kostelem

Uvnitř zbytků ohradní zdi bývalého hřbitova se nacházejí půdorysy obou libkovických kostelů - novějšího kostela sv. Michaela Archanděla z konce 19. století a staršího kostela sv. Mikuláše ze 13. století. V pozadí se již přibližuje hrana uhelného lomu

Kostel svatého Michaela archanděla v Libkovicích na Mostecku, postavený koncem 19. století, sice krátce po změně režimu přežil likvidaci obce kvůli plánované těžbě hnědého uhlí, zahubila jej však divoká devadesátá léta. Jeho věž se tyčila nad zplanýrovanou krajinou jako poslední připomínka obce, zmiňované již ve 12. století, do roku 2002, kdy byl zapomenutý, rozkradený a zchátralý kostel nakonec zbořen. Pozůstatky kostela teď spolu se základy jeho středověkého předchůdce a přilehlým hřbitovem zkoumají archeologové. Dříve než krajinu za pár let pohltí rypadla uhelného velkolomu Bílina, chtějí co nejlépe poznat její minulost.

Oblast Lomského potoka v podhůří Krušných hor bývala svébytným mikroregionem, kde lidé sídlili už od pravěku. Obydlí, hrobů i dalších stop lidské přítomnosti si v této oblasti už dávno všímali regionální badatelé. Mezi ně se později zařadili i archeologové z mosteckého Ústavu archeologické památkové péče Severozápadních Čech, kteří v areálu bývalých Libkovic bádají dnes. Jak ale uslyšíte, výzkum je tak rozsáhlý, že by na něj sami nestačili. S jedním z mosteckých archeologů, Martinem Volfem a jeho dvěma polskými kolegy jsme se nedávno sešli přímo na bývalé libkovické návsi. (4:37)

Procházka oblohou a naše soutěž

Miroslav Zimmer ve své pravidelné rubrice prozradí, co zajímavého bude nad našimi hlavami k vidění v průběhu měsíce srpna. (23:09)

Dozvíte se také, jak dopadla naše červencová soutěž o knihu „matematických kratochvílí“ Josefa Strouhala „Hádej, hádej, hadači“ z produkce nakladatelství Albatros. (26:56)

Kus Měsíce a lunární modul v Praze

V pražské Stromovce před budovou Planetária stojí přistávací modul Eagle. Je to dokonalý model v měřítku 1:1 a je pravděpodobně jediný na světě, do kterého budou moci návštěvníci vstoupit a zažít pocit astronautů přistávajících na Měsíci

Padesáté výročí přistání prvních lidí na Měsíci v minulých dnech připomněla snad každá přírodovědná či astronomická instituce nebo technické muzeum na světě. Ani u nás to pochopitelně nebylo jiné. Asi největší unikáty jsou stále k vidění v Praze na Petříně a také v budově Planetária v Královské oboře. O co přesně jde, vám prozradíme v poslední části dnešního pořadu.

Unikátní exponáty, které si v Praze právě teď můžete prohlédnout, vám představí astronom Jakub Rozehnal, ředitel pražského Planetária a Štefánikovy hvězdárny. (27:57)

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.