Korunu za měsíc nájmu budou v Mostě platit podnikatelé, kteří sídlí v městských prostorách

11. listopad 2020

Mostečtí radní rozhodli o dočasném snížení nájmů pro podnikatele, kterým město pronajímá svoje prostory. Za říjen až prosinec budou platit jen symbolickou jednu korunu měsíčně. Týká se to více než stovky lidí. Město jim tak chce pomoci během koronakrize.

„Je to informace, která se ke mně ještě nedostala. My sami jsme o to žádali, protože naše společnost jako taková je z 90 % závislá na gastru. Takže pro nás, ve chvíli, kdy nevyděláváme ani korunu, je každé odpuštění nákladů opravdu velká pomoc,“ konstatuje Jan Havelka, majitel a provozovatel několika kaváren a restaurací v Mostě.

Že rada města skutečně zavádí od října do prosince symbolické nájemné, potvrdila mluvčí města Mostu Klára Vydrová: „Je to snížení nájmů z nebytových prostor a objektů v majetku města. Je to především pro podnikatele z důvod  pandemie koronaviru. To nájemné má být poníženo na jednu korunu. Nájemců je asi 116.“

Například v budově magistrátu a přilehlém komplexu jsou kavárny, půjčovny stavebních a společenských šatů, obchod s rybářskými potřebami nebo cestovní kanceláře. Všechny tyto provozovny musí mít z nařízení vlády zavřeno.

Obzvláště pro cestovní kanceláře je to problém. Snížení nájmů proto vítají. „Je to příjemná a pozitivní zpráva, pro nás určitě. V době, kdy nám tržby klesly o 85 % oproti loňskému roku, je to příznivá zpráva,“ říká Zdeněk Nejedlý, majitel cestovní kanceláře, která sídlí v budově magistrátu.

Podnikatelé by uvítali delší úlevu na nájemném

Provozovatel a majitel kaváren Jan Havelka podotýká, že by úleva na nájemném, byť nemusí být symbolická, měla trvat i po novém roce. Záleží totiž na tom, kdy stát znovu otevře restaurace a kavárny.

„Příjemné by to bylo ve chvíli, kdy můžeme počítat s tím, že otevřeme ještě v prosinci, ale tam je zatím velký otazník, protože se mluví o obchodech, ale nemluví se o restauracích. Navíc představa většiny spolupracujících firem, které nejsou zasaženy koronakrizí, že ve chvíli, kdy se to spustí naplno, jsme opět schopni plnit své závazky, je mylná. Takhle, si myslím, to nefunguje,“ shrnuje Havelka.

Stejně jako teď Most přišla na jaře s úlevami na nájemném pro podnikatele ve svých budovách i další města, například Ústí nad Labem nebo Chomutov. Teď na podzim ale krajská metropole ani Chomutov zatím nic podobného neplánují.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související