Most chce částečně zbourat bývalou základní školu. Vzniknout by tam měl parkovací dům

26. říjen 2020 14:14

Budovy bývalé 17. základní školy na sídlišti Liščí vrch v Mostě se město snaží nabídnout k prodeji nebo pronájmu už několik let. Zájemci ale nejsou a radnice pro objekt nemá využití. V tzv. Sedmistovkách, jak místní sídlišti říkají, si lidé často stěžují na nedostatek parkovacích míst. Město se proto rozhodlo budovy školy zbourat a na jejich místě postavit parkoviště s nástavbou.

„Je to hrozné. Po 17. hodině najít místo, to je nadlidský úkol,“ popisuje Patrik Horýnek potíže s parkováním na Liščím vrchu, kde žije. Podle svých slov jezdí a hledá místo na parkování někdy i téměř hodinu.

Častou zkušenost s auty zaparkovanými na chodníku, v křižovatkách nebo tak, že jiná auta nemohou vyjet, mají i strážníci městské policie. Obzvláště to platí v ulici u bývalé školy.

Most chystá částečnou demolici bývalé 17. základní školy v městské části zvané Sedmistovk

„Strážníci často řeší přestupky v dopravě, týkající se parkování, a také stížnosti občanů na nevhodné parkování sídlištích. Parkování na chodníku, v zákaze vjezdu a zejména blokování vozidel na parkovišti v ulici Františka Malíka,“ potvrzuje mluvčí mostecké městské policie Veronika Loucká.

Most chtěl nejprve budovy bývalé školy využít jinak, nebyl o ně ale zájem. Na místě školních budov i hřiště proto vznikne parkoviště s desítkami parkovacích míst.

„Je to teprve záměr. Město Most samozřejmě teprve bude vyhlašovat, pravděpodobně na konci letošního roku, veřejnou zakázku na demolici,“ říká mluvčí města Klára Vydrová.

Nepůjde o parkovací dům, Most chce postavit otevřené parkoviště s jedním patrem bez střechy. Konkrétní podobu i počet nových parkovacích míst by měla určit dopravně architektonická studie, kterou Most zadá ještě v tomto roce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související