Kontrolor, nebo podvodník – jak poznat, kdo je za dveřmi?

25. duben 2016

Odečet plynu, vodoměru, revize elektroměru, nabídky nových, výhodnějších tarifů a podobně – je spousta příležitostí, kdy u vašich dveří někdo zazvoní. Otevřít, nebo ne? Jak jednoduše rozlišit pravého odborníka od podvodníka?

„Za distributora mohu říct, že možné jsou dvě návštěvy - odečítači a montéři. To nejpodstatnější, co by si všichni měli uvědomit, je, že by neměli nikoho pouštět do domu jen tak,“ radí mluvčí skupiny ČEZ Soňa Hollingerová.

„To znamená, že každý by se měl prokázat nějakou průkazkou, v našem případě je to tedy zaměstnanecký průkaz s fotografií. Na něm je také osobní číslo zaměstnance,“ vysvětluje Soňa Hollingerová a dodává, že každý si toto číslo může ověřit i na telefonické lince distributora a zjistit tak, zda se jedná o podvodníka, či nikoliv.

Dejte si pozor, komu zaplatíte zálohu

„Můžu uvést jeden případ,“ říká Soňa Holingerová a popisuje případ z minulosti: „Domácnost navštívili podvodníci, kteří vybírali zálohu na výměnu elektroměru, a osmdesátiletá zákaznice podvodníkovi uhradila 2 tisíce korun. Na zákaznickou linku se pak obrátila dcera okradené a ověřovala, zda máme takovéto postupy.

„Distributor (ČEZ) v žádném případě nevrací žádnou hotovost, to znamená, že nechce přeplatek, ale ani nedoplatek,“ varuje Soňa Hollingerová. Pokud se tedy s tímto přístupem setkáte, je vysoká pravděpodobnost, že jde o podvodníka.

Čtyři pravidla při komunikaci “přes dveře“ s neznámou osobou

Veronika Hyšplerová, mluvčí Policie České republiky přitom upozorňuje: „Nedůvěřujte neznámým lidem, nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Pořiďte si případně panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si také na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak vyřídit některé věci bezpečněji,“ doporučuje.

Zapamatujte si čtyři základní pravidla pro případ, kdy u vás zazvoní někdo, koho neznáte:

Prohlédněte si ho kukátkem. Neotvírejte ukvapeně.

Využívejte bezpečnostní řetízek a věci, které tak řešit jdou, řešte v bezpečné mezeře.

Při návštěvě nějaké neznámé osoby např. kontrolora, si vždy nechte ukázat zaměstnaneckou kartičku s fotografií a číslem. Toto číslo si pak můžete jednoduše ověřit na telefonní lince poskytovatele služeb.

Nedávejte peníze z ruky. Většina zástupců distributorů nikdy nenosí u sebe žádné hotové peníze. Proto nevybírají, ale ani nevrací přeplatky.

Tato čtyři pravidla vám mohou zachránit nejen finance, ale mnohdy také zdraví.

autor: Martin Dušek
Spustit audio