Konopí – superpotravina i lék na duši

8. červen 2016
Jak správně nakupovat

Kosmetika, léčiva, potraviny, oděvy, stavebnictví, automobilový průmysl. Konopí má opravdu široké uplatnění. Jeho léčebné účinky jsou známé od nepaměti. Může pomoci na astma, deprese, rakovinu, bolesti hlavy i doplnění energie. A navíc je to superpotravina, která může tělu dodat bílkoviny i zdravé nenasycené mastné kyseliny.

„Nejvýznamnější zastoupení potraviny z konopí je konopný olej, protože obsahuje velmi významné nenasycené mastné kyseliny – omega 3 a omega 6,“ vysvětluje Jan Janovský, jednatel společnosti Cannabis Pharma.

Zázračný konopný olej?

Konopný olej patří mezi nejlepší rostlinné oleje. Čím je tak prospěšný? „Vysoké zastoupení nenasycených mastných kyselin a dokonalý poměr omega 3 a omega 6, které potřebujeme, abychom vůbec přežili,“ popisuje Jan Janovský. A právě zmiňované nenasycené mastné kyseliny mají i pozitivní účinky na naše zdraví a krásu – regulují metabolismus, upravují hladinu cholesterolu a řeší civilizační choroby.

Chybějí vám bílkoviny? Kupte si konopná semínka

Zdravou superpotravinou jsou i konopná semínka. Jsou totiž vynikajícím zdrojem bílkovin. „Pro sportovce úplně ideální, ale mohou jej i starší lidé – pro vitalitu, úpravu krevního tlaku a hladiny cholesterolu,“ říká Jan Janovský.

Konopí jako lék? Bez registrace to nejde

Léčiva z konopí by měla být registrovaná. „Na trhu už je několik registrovaných léčiv, funguje to tak, že přijdete do lékárny s receptem a lékárnice vám vydají příslušný lék,“ vysvětluje odborník. Konopí pro léčebné účely bez receptu neseženete. „Novinkou je u nás léčebné konopí, což jsou okvětní lístky marihuany, které vám vydají na lékařský předpis,“ uzavírá Jan Janovský.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio