Konference o výuce němčiny v České republice. V Teplé čeští a němečtí dobrovolníci opět pomáhali s opravou klášterního hřbitova

2. červen 2023

V Goethe-Institutu v Praze proběhla konference o propagaci výuky němčiny v Česku. Jejím cílem je zvýšit počet studentů němčiny, které se momentálně věnuje každý pátý žák.

Spolupořadateli konference byli Německo-český fond budoucnosti, Ministerstvo školství, studentský projekt Do Německa na zkušenou, koordinační centrum česko-německé výměny mládeže TANDEM, Goethe Institut a také Rakouský institut.

Účastníky konference byli učitelé němčiny z celé České republiky, zástupci Saského státního úřadu pro školy a školství, Bavorského ministerstva školství a kultury, Shromáždění Němců v ČR a mnoho dalších.

Byl mezi nimi také Robert Jodlbauer z Rakouského institutu v Brně, kterého jsme požádali o rozhovor.

Od 18. do 21. května pořádal spolek Němců v Čechách už 30. setkání mládeže v klášteře Teplá. Od roku 1991 sem jezdí potomci odsunutých Němců z Chebska i ti, kteří směli zůstat, aby společnými silami pomohli s opravami kláštera – konkrétně starého klášterního hřbitova.

Je to akce velmi oblíbená nejen kvůli smysluplné práci a potkávání se s novými lidmi, ale ze strany lidí z Čech i kvůli procvičení němčiny.

V Teplé letos pomáhal i kolega Richard Šulko, který si s sebou pochopitelně nezapomněl vzít mikrofon a vyzpovídal několik účastníků.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.