Koktáte při mluvení? Zkuste zpívat!

16. leden 2014

Také jste si při loňské soutěži „Československo má talent“ kladli otázku, jak je možné, že muž, který koktá, vyzpívá s bravurou náročné operní árie? A co vlastně způsobuje koktání?

Logopedi mají pro lidi s vadou řeči v podobě koktání zajímavou radu. Pokud vám něco nejde vysvětlit, představte si nějakou melodii a to, co potřebujete vyslovit, zazpívejte!

„Nejdřív se ptáme, zda má někdo v rodině takovou vadu řeči. Většinou tomu tak je, ale někdy se prostě jen něco stane, co to koktání vyvolá,“ vysvětluje dětská psycholožka Jitka Havlová.

0:00
/
0:00

Vyvolávačem koktání může být stres, zkoušení ve škole nebo puberta – prostě zátěž na dětskou psychiku.

V takovém případě následuje po psychologickém vyšetření návštěva logopeda, který dítě naučí, jak správně dýchat a jak pracovat s hlasem. Součástí léčby může být i muzikoterapie, při které často dochází k tomu, že se i koktající dítě plynule rozezpívá.

Z filmu Králova řeč (Colin Firth, Helena Bonham Carterová)

Věřili byste ale tomu, že Jitku Havlovou navštívil i člověk, který se koktání chtěl naučit?

0:00
/
0:00

„Byl to jeden herec z libereckého Divadla F.X.Šaldy a sháněl logopedky, které by ho naučily koktat pro roli v divadelní hry Králova řeč – to mě zaujalo,“ směje se psycholožka.

Na otázku, zda za koktajícího dopovědět to, co chtěl říct nebo ho nechat mluvit odpovídá: „Spíš to chce vybízet takového člověka ke klidu, aby se nestresoval a řekl to, co chtěl pomaleji. Snažit se prostě o klidný přístup.“

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio