Kokosová bábovka
Dobrý tip na méně obvyklý nedělní moučník.
Suroviny:
200 g másla nebo hery
190 g cukru
4 vejce
100 g hořké čokolády
100 g strouhaného kokosu
150 g polohrubé mouky
50 g bramborového škrobu
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička citronové šťávy
tuk a mouka do formy
případně cukr moučka na posypání nebo čokoládová poleva a trochu kokosu
Postup:
1. Máslo utřeme s cukrem a s 4 žloutky do pěny.
2. Do pěny vmícháme kousky čokolády, kokos a citronovou šťávu.
3. Mouku smícháme se škrobem a kypřicím práškem.
4. Ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků.
5. Do tukového základu střídavě vmícháváme mouku a sníh.
6. Dáme do vymazané a vysypané formy a ve středně předehřáté troubě upečeme.
7. Vychladlou bábovku pocukrujeme nebo ještě přelijeme čokoládovou polevou a posypeme trochou strouhaného kokosu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.