Kniha měsíce: Dobrodružná věda

26. listopad 2006

Fyzika a chemie. To jsou dva předměty, které u žáků a studentů základních či středních škol vyvolávají mnohdy nepříjemný tlak v útrobách. Přitom jde o vědy zábavné a velmi dobrodružné.

Jejich zvládnutí je bohužel spojeno s osvojením si desítek definic, pouček, vzorců a čísel, na což pochopitelně leckdo, jak se říká, nemá buňky. Častěji se však jedná spíš o nedostatek morálně-volních vlastností, způsobený pramalou motivací ze strany učitelů, kteří se omezují jen na suchopárný výklad, diktování do sešitů a potupné zkoušení u tabule. Když je ale učitel hračička, dovede i ze zdánlivě nezajímavých a zbytečných vědních oborů učinit klenot na školním rozvrhu, na který se jejich svěřenci budou nejen těšit, ale hlavně - budou z něj vynikajícím způsobem prospívat.
O tom, že chemie a fyzika skutečně jsou vědy zábavné a dobrodružné, přesvědčovali loni a také v letošním roce veřejnost v prostorách Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně hned dva vědci - za fyziku Tomáš Tyc a za chemii Jan Píšala. Zájem o jejich zábavné vědecké show Dobrodružná fyzika a Dobrodružná chemie překonal všechna očekávání. Na vstupenky se stály dlouhé fronty, nebývalý byl i zájem médií. Na představení obou "vědeckých eskamotérů" přišlo celkem dva a půl tisíce lidí, kteří se dobře bavili a také se mnohé dozvěděli. Pracovníci hvězdárny a planetária vyšli nakonec vstříc neukojitelnému zájmu veřejnosti o fyziku a chemii tím, že představení obou pánů nahrávali a jejich záznam umístili ke stažení na svých webových stránkách. K cyklu vydali i tenkou brožuru Dobrodružná věda, která obsahuje popis některých jednoduchých fyzikálních a chemických experimentů - takových, které si můžete vyzkoušet i doma, bez obavy, že byste něco zapálili nebo někoho přidusili. I texty v brožuře jsou dílem Tomáše Tyce a Jana Píšaly. Snadno vás přesvědčí o tom, že stačí málo a můžete si hrát - dozvíte se přitom například co je to povrchové napětí a k čemu je dobré, vyzkoušíte si v praxi, že světlo není nic jiného než druh vlnění, dozvíte se proč šustí mikrotenový sáček a proč někdy papír v ohni nehoří. Naučíte se čistit znečištěnou vodu uhlím, vyrobíte si chemickou zahrádku, faraónova hada, ponoříte se do tajů chromatografie a nakonec si sami vyrobíte nádherné velké a barevné krystaly. To samozřejmě není všechno. Brožura Dobrodružná věda, kterou vydala Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, nabízí podobných pokusů mnohem víc. S ohledem na exkluzivitu vědeckých show, které popisuje, vyšla bohužel jen v omezeném nákladu a k dostání je pouze na hvězdárně v Brně na Kraví hoře.

autor: frv
Spustit audio