Klement Gottwald vítá Wilhelma Piecka v Československu. Výuka češtiny v saském Budyšíně. Pozapomenutý literát Alfred Meißner

14. říjen 2022

Další vydání Sousedů otevíráme pravidelnou rubrikou Archivní návraty, ve které vždy jednou za měsíc hledáme v rozhlasovém archivu zajímavé německojazyčné nahrávky. Tentokrát jsme vybrali nahrávku, která pochází z 24. října roku 1951. Jde o uvítací projev na počest návštěvy prezidenta Německé demokratické republiky Wilhelma Piecka v Československu.

Projev pronáší československý prezident Klement Gottwald, a jak je slyšet, Gottwaldova němčina je opravdu pěkná. Jak by také ne – od svých 12 do 14 let žil u příbuzných ve Vídni, kde chodil do školy. Jak dokazují dochovaná vysvědčení, ačkoliv zpočátku němčinu téměř neovládal, brzy se ji naučil na dvojku.

Co se týče Wilhelma Piecka, kterému je Gottwaldův projev určen, tento německý komunista byl o 20 let starší než Gottwald. Podobně jako on pocházel z chudých poměrů. Zatímco Gottwald se učil truhlářem, Pieck byl tesařem.

Oba se od mládí angažovali v marxistickém hnutí a 2. světovou válku strávili v Moskvě. V roce 1949 byl Pieck zvolen prezidentem, kterým zůstal až do své smrti v roce 1960. O 20 let mladšího Gottwalda tedy o sedm let přežil.

Nahrávka pochází z nedávno nalezených matric, ze kterých se po Gottwaldově smrti měly lisovat gramofonové desky s jeho projevy. Z projektu ale později sešlo.

Dalšími tématy Sousedů je výuka češtiny v lužickosrbské škole v saském Budyšíně a osudy pozapomenutého literáta, rodáka z Teplic Alfreda Meißner, za kterého jeho díla psal patrně někdo jiný.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.