Ke švédskému stolu můžete vyrazit několikrát, ale vždy jen s čistým talířem a příborem

11. srpen 2024

K létu patří dovolené, a pokud vyrážíte třeba k moři někam do hotelu, možná se vám budou hodit rady našeho mistra etikety Ladislava Špačka. Jak velké porce si nabírat na talíř a mají přednost dámy?

U švédského stolu neplatí, že dámy mají přednost a pánové až poté. Platí tam, že je-li volné místo, tak s ohleduplností vůči ostatním se tam můžeme vmísit bez rozdílu podle společenské významnosti.

Překládacím příborem si nakládáme jenom tolik, kolik uneseme naprosto bezpečně ke svému stolu. Švédský stůl je koncipován tak, že se k němu můžeme kdykoliv vrátit. Nemusíme si hned napoprvé vzít všechny položky, které jsou v nabídce. Vyhlédneme si své oblíbené a po chvilce, až sníme svoji první porci, si můžeme jít přidat.

Ale pozor. Nikdy si nechodíme přidat s talířem, ze kterého jsme jedli. Ten necháme na stole. Mezitím, než se vrátíme, ho obsluha odnese. U švédského stolu si proto opět vezmeme čistý talíř, nový příbor a chováme se, jako bychom tam ještě vůbec nebyli. To proto, že nebudeme svými špinavými talíři u švédského stolu obtěžovat ostatní a předvádět to, co už patří výhradně do kuchyně.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio