Když v restauraci převrhnete skleničku, zachovejte poker face, radí Ladislav Špaček

25. srpen 2024

Co dělat, když v restauraci nebo na společenské události dojde k malé nehodě v podobě převržené sklenky? Jak se zachovat radí náš mistr bontonu.

Když převrhneme skleničku nebo polijeme ubrus a oči všech ostatních se stočí naším směrem, musíme zachovat kamennou tvář a dělat jako, že se nic nestalo.

Rozhodně nemůžeme vyskočit a začít volat: „Ježíš, to jsem ale čuně! Podívejte se, co jsem to tady provedl. To je tento týden už potřetí“. Takhle ne. Budeme dělat jakoby nic, že je vše v podstatě v pořádku, že takhle jsme to zamýšleli.

Pak se s úsměvem rozhlédneme, tím trochu situaci převrátíme v lehký žert. Úsměv je nakažlivý, takže ostatní se také usmějí a nebudou po nás koukat divně. Následně řekneme: „Jejda, co se nám to tady přihodilo?“

V lepší restauraci máme ubrousek na klíně, tím přikryjeme politou část a budeme vyčkávat, až přijde obsluha. Nenápadně ukážeme na problém a obsluha už ví a vyhodnotí, že má přinést také druhý ubrousek, případně další. Od toho tam ubrousky jsou. K tomu slouží rovněž ubrus.

Vše řeší obsluha. My jsme hosté, my platíme, takže my si můžeme dovolit rozlít klidně víno nebo rozbít skleničku. To jsou věci v režii restaurace, s kterými se počítá. My si z toho nemusíme dělat těžkou hlavu.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio