Kdo je lepší za volantem - ženy nebo muži?

26. únor 2013

Jsou lepší řidiči muži nebo ženy – co myslíte? Je mezi tím, jak řídí ženy a jak muži rozdíl? Co říkají výzkumy na toto téma?

Známý britský deník Telegraph si nechal udělat minulý rok výzkum, při kterém se zjistilo, že mají při manévrování automobilu do malého prostoru větší cit a představivost než jejich protějšky.

Pomocí skrytých kamer vědci sledovali chování při parkování na sedmi stovkách britských parkovišť. Ženám sice trvalo zaparkovat déle, v průměru dvacet jedna sekund, oproti mužům, kteří to zvládli za šestnáct. Rychleji ale našly místo kam i přesněji zajely a nedělalo jim ani problém vycouvat.

Lépe jsou na tom i z pohledu alkoholu za volantem. Věděli jste, že muži řídí pod vlivem třikrát častěji než ženy?

Jiná studie, pro změnu ze Švýcarska, ovšem chválí muže. Ženy podle ní najezdí o čtvrtinu méně kilometrů. V přepočtu na jeden kilometr pak bourají dvakrát častěji než muži. Nejhorší je to prý mezi sedmou a osmou hodinou ranní.

Další výzkum z dubna minulého roku už ale nenechá na mužích nit suchou. Tvrdí, že častěji bourají právě oni, ale také to, že následky takových nehod jsou tragičtější. Muži za volantem umírají více než 1,5krát častěji než ženy, což je podle vědců způsobeno skutečností, že za volantem mnohem více riskují a nedokážou reálně odhadnout své schopnosti.

Pro příklad mohou posloužit údaje z roku 2008. Na našich silnicích je v něm evidováno více než 180 tisíc nehod.

Ženy jich způsobily ovšem jen necelých 28 tisíc. Argument, že jich řídí mnohem míň, nejspíš neobstojí. Na českých silnicích je čím dál tím více řidiček. Zhruba 45 procent těch, kteří u nás vlastní řidičské oprávnění, jsou ženy.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.