Kdo chce skončit s kouřením, měl by upravit jídelníček

Hodně kuřáků má osobní zkušenost s tím, že když se snažili s tímto zlozvykem přestat, začali přibírat nepotřebná kila. To je bohužel vedlejší efekt odvykání.

Při kouření tělo část přijaté energie zpracuje při odbourávání škodlivých látek. Nikotin na druhou stranu zařídí, že jídlo zůstane déle v žaludku, a tak mají kuřáci delší pocit nasycení. Tenké střevo ovšem pracuje obráceně, a tak, když se mu nikotinu nedostává, zadržuje to, co zpracovává a tělo tak přijímá více živin.

Jak prozradil odborník na odvykání kouření a zdraví životní styl MUDr. Karel Urban, je to problém hlavně u žen. „Žádná žena nechce přibrat 8 až 10 kilogramů při odložení poslední cigarety. Proto radím spojit se s odborníkem, který pomůže s odvykáním a poradí také jaký zvolit jídelníček.“

V rozhovoru se dál dozvíte, že výstražné obrázky, které se začínají objevovat na krabičkách cigaret, odradí podle doktora Urbana od kouření starší kuřáky, kteří se už bojí o své zdraví. Začít by se ale mělo u těch nejmladších. „Podle průzkumu třetina dětí ve věku okolo deseti let má zkušenosti s kouřením,“ varuje Urban. Celý rozhovor s ním si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio