Kateřina Cajthamlová: Největší absurditou je tasemnicová dieta

20. leden 2021

Internistka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová dlouhodobě popularizuje zdravý životní styl. Jaký je správný recept na hubnutí a čím bychom se měli inspirovat u našich babiček, prozradila v pořadu Xaver a host.

Kateřina Cajthamlová se v posledních několika letech pravidelně objevovala na televizních obrazovkách v roli přísné dietoložky. „Mediální kariéra mi udělala trochu ostudu. Lidé si myslí, že jsem protivná,“ říká doktorka s nadhledem a dodává, že největší odpor k tomu měla její maminka.

Půst by měl mít duchovní rozměr

V dnešní době je téma diet, hladovění a půstu všudypřítomné. Jako odbornice se Kateřina Cajthamlová snaží vyvracet mýty, šířit osvětu týkající se zdravého životního stylu a upozorňovat na metody hubnutí, které mohou být nebezpečné. „Například půst nebyl v minulosti hladovka, měl duchovní rozměr. Byl to okamžik, kdy jste měl zvnitřnit, tedy rozjímat o svém životě,“ říká lékařka a upozorňuje, že vhodný je pouze pro zdravé jedince a nemá vést primárně ke zhubnutí.

„Největší absurditou je tasemnicová dieta, kdy jíte vajíčka tasemnic,“ říká. „Přitom ke zhubnutí tukové tkáně vede správné dýchání, vyrovnaný příjem a výdej a pohyb, který odpovídá potřebám lidského druhu, což je pro muže chůze a běh v hodnotě zhruba 20 hodin týdně a pro ženu 40 hodin týdně.“

Kvůli své mediální známosti se Kateřina Cajthamlová stala obětí zneužití jména a její tvář se objevila při propagaci produktu na hubnutí. „Představte si, že tam dali fotku ‚před‘, kde mi bylo asi dvaapadesát, a potom fotku ‚po‘, kdy mi bylo čtyřicet a byla jsem po rozvodu,“ vysvětluje lékařka a upozorňuje tak na jeden z důležitých faktů, které ovlivňují hubnutí – stres.

Co dělaly naše babičky dobře?

Dnes se často mluví o pandemii obezity, lišíme se tak od minulých generací, které se s tímto problémem potýkat nemusely. „Naše babičky měly pravidelný režim a pokoru, vařily z lokálních surovin, které si uměly velmi dobře vybírat, a věděly, jak poznat čerstvé potraviny, nekupovaly také takzvané fajnové věci, které si jenom na něco hrají,“ vysvětluje lékařka.

„Jedlo se hodně vajec, obilovin a sezónní zeleniny a ovoce, maso naopak bývalo jednou týdně. Babičky jedly střídmě, věci, které si vyrobily samy, a samozřejmě méně než muži a děti,“ říká. „Náš životní styl je daleko méně pracný než našich babiček,“ uzavírá.

Proč si Kateřina Cajthamlová píše seznam pozitiv, která přinesla pandemie koronaviru, a můžeme očekávat její návrat na televizní obrazovky? Dozvíte se v záznamu pořadu.

Spustit audio