Kasteláni na hradech a zámcích mají stále častěji problémy s drony, které ohrožují návštěvníky i památky

18. listopad 2019

Kasteláni na památkách se v poslední době musí zabývat dříve skoro neexistujícím problémem. Nadšenci do leteckých záběrů stále častěji létají nad hrady a zámky, aby si pořídili obrázky z výšky pomocí dronů.

V případě letu bez povolení porušují nařízení ministerstva dopravy o provozu bezpilotních letadel.

Omezení používání dronů upravuje už i většina návštěvnických řádů památek. Třeba na hradě Házmburk na Litoměřicku řeší kastelánka i několik desítek přeletů dronů denně.

„Drony jsou jedním z velkých problémů tady na Házmburku – když je pěkně, řeším je klidně i 30krát. Většinou lítají mezi věžemi. Bezpečnost a obtěžování – to je to, na co si návštěvníci nejčastěji stěžují,“ konstatuje kastelánka Miriam Němcová Němcová.

Podle ní se pilot dronu nejčastěji postaví dolů pod hrad, na parkoviště, takže ho není možné dostihnout.

Stejný problém řeší i na dalších památkách – například na hradu Krakovec.

„Národní památkový ústav pečlivě analyzuje tento jev a přijme systémová patření,“ říká mluvčí památkového ústavu pro Ústecký, Středočeský a Karlovarský kraj Vítězslav Hezký. Zatím doporučuje kastelánům obrátit se na policii.

Národní památkový ústav se chystá na řešení situace spolupracovat s Úřadem pro civilní letectví. Ten může udělit až 5milionovou pokutu. Výše pokuty závisí na míře nebezpečí, kterému pilot dronu vystaví návštěvníky nebo památku samotnou.

Spustit audio

Související