Karamelové rohlíčky

Suroviny: Těsto: 210g hladké mouky, 140g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 70g cukr moučka, 140g rostlinného másla, 2 žloutky, citrónová kůra. Krém: 1 salko, 250g másla. Bílá čokoládová poleva.

Postup: Z mouky, rostlinného tuku, cukru, ořechů, kakaa, žloutků a citrónové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny v ledničce odležet. Těsto vyválíme, rozdělíme na malé kousky a s pomocí formičky z nich tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě na 180 °C. Uzavřenou konzervu kondenzovaného mléka ponoříme do vody a vaříme na mírném ohni tři hodiny. Pak ji vyjmeme a necháme vychladnout. Zchladlou konzervu otevřeme, vzniklou karamelovou hmotu dáme do mísy a vyšleháme s máslem na hladký krém. S pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém karamelový krém na rohlíčky a nakonec rohlíčky jeden po druhém namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.