Kakao a výroba čokolády

13. únor 2012

Čokoláda - už samo to slova se přímo rozplývá na jazyku. A pozor - čokoláda má už i u nás vlastní muzeum Choco-story. Je v Praze, v Celetné ulici, ostatně právě v Celetné ulici je doložen první výrobce čokolády u nás, Filip Watzke - bylo to v roce 1770.

Před časem se do muzea čokolády s mikrofonem vypravila Slávka Brádlová. Zasvěcenou průvodkyní jí byla Kristina Belatková a kapitolu o historii kakaa a čokolády by byla velká škoda přeskočit: „První civilizací, o které víme že kakao znala, byli Olmékové, indiáni na území dnešního Mexika a bylo to asi před třemi tisíci lety... Po pádu olmécké říše to pak byli Aztékové...“

0:00
/
0:00

První evropské receptury na čokoládu - zatím ještě v podobě nápoje - byly tajné. Dcera krále Filipa III. Anna, která se 1615 provdala za francouzského krále Ludvíka XIII., s sebou přinesla i zvyk pít čokoládu. Čokoláda se vydala na vítězné tažení Evropou.

Přímo revolucí pak byl vynález Holanďana van Houtena, který přišel na to, jak oddělit kakaové máslo od kakaového prášku - to zlevnilo výrobu a čokoláda se stala dostupnější. První tabulková čokoláda byla vyrobena 1847 ve Velké Británii.

A jak se vlastně čokoláda vyrábí? A je možné si jí udělat normálně doma? Slávka Brádlová v muzeu čokolády Choco-story v Praze zpovídala chocolatiéra Tomáše Klepla...

Pokud tedy dostanete čokoládový valentýnský dárek - vychutnejte si ho. Ne nadarmo Aztékové vnímali čokoládu jako most mezi nebem a zemí…

Spustit audio