Julius Payer – dobrodruh, polárník a malíř z Teplic

31. leden 2023

Co znamená pro Čechy Emil Holub, to je pro Rakušany teplický rodák Julius Payer – polární badatel, kartograf, malíř a horolezec.

Julius Payer se narodil 2. září 1842 v Šanově. Po letech vojenské kariéry se v roce 1869 připojil k německé polární expedici na pobřeží Grónska. Obě lodi ale zamrzly a polárníci se zachránili na ledové kře. Prožili tam dlouhých 200 dní.

Payera ale tyto útrapy neodradily. Už o tři roky později si dobrodružství zopakoval – tentokrát na větší polární výpravě s cílem doplout co nejblíže k severnímu pólu nebo se plavit podél severního pobřeží Sibiře k východu až do Asie. Payer na ní působil jako lodní důstojník.

Obraz Julia Payera zachycuje objevení Země Františka Josefa polární expedicí, kterou vedl Julius von Payer a Karl Weyprecht

Loď nakonec ale zase zamrzla a polárníkům trvalo rok, než se pěšky dostali na pobřeží. Výprava byla ale mimořádně úspěšná – v létě roku 1873 totiž objevila Zemi Františka Josefa.

Účastníci expedice byli mnohokrát na pokraji smrti, a když se roku 1874 vrátili do Vídně, stali se z nich hrdinové. Payera jmenovali v Teplicích čestným občanem, dostal vyznamenání a byl dokonce povýšen do šlechtického stavu.

Zbytek života už strávil v klidu. Stal se malířem polárních oblastí a výjevů ze svých výprav. Zemřel 30. srpna 1915 v slovinském Bledu.

Obrazy Smrt Franklinova, Opuštění lodí nebo Bohoslužby byly na pařížském Salonu vyznamenány zlatou medailí. Ve vídeňském historickém muzeu je dnes Payerovi věnována celá expozice.

autor: Milan Knotek
Spustit audio