Josef Breuer, Anna O. a zrod psychoanalýzy

19. leden 2013

Vídeňský rodák, psychiatr Josef Breuer, stál u zrodu jedné z nejslavnějších psychologických škol, psychoanalýzy.

Narodil se 15. ledna roku 1842. Po vystudování medicíny a při následné akademické kariéře se Josef Breuer věnoval psychiatrii. Zlom v jinak méně výrazném díle přišel na konci devatenáctého století, kdy do své péče přijal Berthu Pappenheimovou. Ta je v dějinách vědy známa jako Anna O., což bylo její označení v Breuerově později vydané kazuistice.
U Anny O. byla diagnostikována hysterie, provázená dalšími příznaky. Sama pacientka inspirovala Breuera k tomu, aby se pokusil řešit její problémy prostým mluvením o nich. Do té doby potlačované či z pocitu studu skrývané potíže mohla v bezpečném, intimním prostředí Anna O. bez zábran ventilovat, což jí přinášelo psychickou úlevu. Tak se zrodila metoda léčby mluvením. Breuer ji nadále posunul praktikováním hypnózy u pacientů.

Při hypnóze nepodléhala Anna O. racionální kontrole sebe sama a byla tak ochotna pojmenovat souvislosti mezi svou nemocí a zážitky z mládí. To přitom v bdělém stavu nedokázala. Postupně tak odhalila, že příčinou jejích problémů byl komplikovaný vtah vůči jejímu otci, kteréžto poznání nakonec přispělo ke zlepšení jejího stavu. Tento proces nazval Breuer katarzí, tedy očištěním.
Výsledky byly uspokojivé, proto se s nimi už zavedený lékař svěřil svému mladšímu kolegovi a příteli Sigmundu Freudovi. Freuda tato metoda zaujala a postupně ji rozvinul v onu známou psychoanalýzu, která je spjata převážně s jeho jménem. Sám nicméně několikrát explicitně zmínil Breuera jako původce myšlenky, na níž je tento přístup založen.
Pravdou ovšem zůstává, že Breuer sám z celého případu nakonec tolik nadšen nebyl. Ono intimní prostředí, ve kterém se se svou psychicky labilní pacientkou stýkal, totiž měly jeden snad nečekaný důsledek. Anna O. si Josefem Breuerem nahradila svého otce a vytvořila si k němu velmi intimní vztah. Takovýto postup je nazýván přenosem a v případě Anny O. dospěl do takých rozměrů, že následně znemožňoval další léčbu; samotného lékaře pak uváděl do velmi nezáviděníhodné situace osobní i profesní.
I Breuer snad ale následně prošel jakousi katarzí, když – na radu Sigmunda Freuda – všechny okolnosti případu publikoval v dnes slavném díle Studie hysterie, prvním svého druhu. Jakkoliv se tedy Breuer k psychoanalýze příliš nehlásil, zůstává jejím neodmyslitelným původcem.

Anna O. - Bertha Pappenheimová v roce 1882, objekt výzkumu psychiatra Josefa Breuera a inspirátorka metody psychoanalýzy

Vysíláno v Planetáriu č. 04/2012, 19. – 25. ledna.

Rubrika Historie vědy se vysílá každé čtvrté Planetárium v měsíci.

autor: Adam Vidner
Spustit audio