Jízda vlakem na trati u Mikulášovic se má zrychlit

21. říjen 2018 12:37

Železničáři se chystají na opravu stanice v Mikulášovicích na Děčínsku. Zkrátí se díky tomu cesta vlakem a zvýší bezpečnost na trati.

„V plánu je také oprava budovy dolního nádraží,“ řekl mluvčí Správy dopravní železniční cesty Pavel Tesař. Náklady na práce kolem trati, která je důležitým dopravním napojením Šluknovského výběžku na Děčín i do Německa, se odhadují na 121 milionů korun.

Na zhotovitele stavby nyní vypsala Správa dopravní železniční cesty soutěž. „Zahájení realizace plánujeme na začátek příštího roku,“ uvedl Tesař. S dokončením se počítá v závěru příštího roku. Na úseku trati tak bude zhruba čtyřměsíční výluka a budou jezdit náhradní autobusy.

České dráhy, vlak, doprava, PID, koleje

Cílem prací je zkrátit takzvané provozní intervaly, tedy doba mezi vjezdem jednoho vlaku a odjezdem vlaku opačného směru. „Tím se zkrátí i cestovní doba pro cestující,“ uvedl Tesař. V současnosti se výhybky přestavují ručně a uzamykají výměnovými zámky. Zabezpečovací zařízení se bude po rekonstrukci ovládat z dopravní kanceláře ve stanici.

Novým zabezpečovacím zařízením bude vybaven přejezd blízko zastávky Vilémov u Šluknova. Vybudují se nové vnější nástupiště před výpravní budovou a poloostrovní nástupiště. Počítá se také s opravou výpravní budovy.

Právě opravu stanice by přivítal dosavadní starosta Mikulášovic Emil Bláha: „Je to přeci jen první větší přestupní stanice z Německa a rekonstrukci si budova zaslouží. My jsme ale šťastni, že SŽDC investuje do té trati jako takové, protože to je důkaz toho, že nám chtějí zachovat vlakovou dopravu v naší obci a v našem výběžku,“ řekl.

Provoz na trati objednává Ústecký kraj. „Má nějakou představu o provozu a my máme zase svou, všechno je to o penězích. Ale omezování a rušení spojů by mělo být na základě rozumného konsensu všech zúčastněných, což není jednoduchá záležitost,“ dodal Bláha.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související