V Mikulášovicích mají jednu z nejstarších hvězdáren u nás. Její kopule ukrývá i velmi unikátní stroj

16. únor 2016

Hvězdárna v Mikulášovicích na Děčínsku oslavila 102 let od svého založení. Dům samotný, kde se pozorovatelna nachází, je ve špatném stavu. Radnice už má zpracovaný projekt na obnovu. S rekonstrukcí by se mohlo podle nezávislé starostky Miloslavy Trojanové začít příští rok.

Hvězdárna je situována v podkroví domu. Pořádají se tu nejen pozorování, ale i projekce a přednášky.

„Když je pozorování, tak aby se dobře pozorovalo a nevadil nám světelný smog, tak můžeme vypnout veřejné osvětlení a také osvětlení, namířené na kostel,“ vysvětluje starostka Mikulášovic Miloslava Trojanová.

Hvězdárnu si nechal v roce 1914 postavit ve svém domě v centru města lékárník Adolf Kraus.

„Byl to velký nadšenec, který byl i členem astronomické společnosti v Berlíně. Dokonce se i potvrdilo, že náš pan lékárník objevil i kometu. Zemřel v roce 1939, a od té doby to tu bylo zakonzervované a už se to nevyužívalo,“ vypravuje starostka.

Hvězdárna pomalu chátrala, dalekohled ale i starobylý nábytek, hmoždíře a vybavení z objektu zmizely. Jedna veliká vzácnost ukrytá pod hromadou harampádí ale pod kopulí zůstala.

„Je to časový strojek, celé se to jmenuje paralaktická montáž a celý tenhle stroj udržuje ve stabilní poloze dalekohled s pozorovaným objektem na obloze. Jinými slovy udržuje dalekohled na pozorovaném tělese i přesto, že se Země točí,“ vysvětluje Trojanová.

Hvězdárna v Mikulášovicích

Strojek opravil a uvedl do chodu její manžel. „Ano, je to velký nadšenec a milovník Mikulášovic,“ potvrzuje Miloslava Trojanová a pokračuje: „Protože jsme tady neměli opravdu nic a opravdu jsme hvězdárnu chtěli, takže jsme říkali, že ho koupíme - stál 3.650 korun.“

Na mikulášovické hvězdárně se pravidelně schází pozorovatelé nočního nebe. Do městečka dojíždí i hvězdářka. Projekt na opravu celého objektu, který je památkově chráněný, už je před dokončením, rekonstrukce by mohla začít příští rok.

autor: dap
Spustit audio