Jídlo a pití v pravěku a ve středověku
Chtěli byste vědět, jak chutnaly placky z pravěké mouky, jak se mlelo na pravěkém mlýnku a vařilo bez nádobí, která voda je živá a která mrtvá? Zajímá vás, čím se mastilo v postní dny a z čeho všeho se dělaly kaše?
Pak zcela určitě sáhněte po knize Jídlo a pití v pravěku a ve středověku z produkce nakladatelství Academia. Její autorka, archeoložka a historička Magdalena Beranová, se od počátku své vědecké kariéry specializovala na nejstarší dějiny Slovanů a také na dějiny zemědělství a výživy. O dějinách stravování sepsala tři úspěšné publikace; tato, čtvrtá v pořadí, popisuje nejdelší období - od nejstarších dob až do 17. století. Je to zároveň období nejproblematičtější. Nejstarší dochované kuchařky pocházejí až ze 14. století. O tom, co a jak se jedlo před tím, máme značně neúplné informace - stručnou výpověď písemných pramenů doplňují objevy, učiněné archeology. Pro období pravěku je pak svědectví archeologie klíčové a vlastně jediné možné.
Magdalena Beranová provází nejprve své čtenáře dobou lovců a sběračů, až k počátkům zemědělství. Velký prostor věnuje obilovinám, zejména dějinám chleba, a zdůrazňuje zásadní význam kaší, které byly na venkově nejběžnější potravou až do první poloviny 19. století. Byly většinou slané a vařily se nejen z mouky, ale i z masa. Koneckonců, jak se také dozvíte, i knedlíky byly původně masové. Moučné "šišky" se začaly vyrábět až v 16. století - a to se ještě pekly nebo smažily! V knize se také dočtete, jaké maso se jedlo a jak se nejčastěji upravovalo. Je tu i zajímavá kapitola o nápojích, z nichž tradiční je u nás pivo a medovina. Nejvíc se pochopitelně pila voda - hlavně "živá" voda říční a potoční; "mrtvá" voda studniční tolik v oblibě nebyla. Jistě vás také zaujme kapitola o zelenině. Nejspíš se podivíte, co všechno naši předkové s oblibou jedli a jak monotónní je ve srovnání s tím nabídka současných tržnic. I z ovoce byste si vybrali - už od pravěku u nás rostou jabloně, hrušně, třešně, lísky, slivoně, trnky nebo lesní vinná réva. Sbíraly se však také dřínky, dřišťálky, svídánky a ostatní drobné plody, které narozdíl od výše jmenovaných určitě znáte. Jedly se i květiny, sladilo se medem a rostlinné tuky se vyráběly už před šesti tisíci lety! Autorka pochopitelně nezapomněla ani na další potraviny, které tu pro nedostatek prostoru nemohu všechny vyjmenovat.
Kromě toho se z knihy Magdaleny Beranové dozvíte spoustu zajímavostí o hostinách i stolování, dočtete se, jak se jedlo ve svátek a jak ve všední den a nahlédnete do dobových kuchyní. V závěru jsou připojeny malé dějiny mlynářství. Skutečným klenotem této knihy, přímo nabité informacemi, je příloha, obsahující na více než čtyřiceti stranách vybrané recepty z kuchařských knih 15. - 17. století a k tomu deset stran "pravěkých inspirací". Jídlo a pití v pravěku a ve středověku vůbec nebylo fádní, jak jste si možná dosud mysleli. A píše-li o něm znalec, pak je i čtení pochoutka.
Beranová, Magdalena: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia 2007.
ISBN 80-200-1340-7
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.