Jidáše

Tradiční pečivo – tvarem má připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil. Peklo se na Zelený čtvrtek.

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky a 1 rovná lžíce hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • půl kostičky droždí
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru
  • sůl
  • případně med

Postup:

  1. Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj polovinu mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Lehce přihrneme mouku a ještě poprášíme hladkou moukou. Necháme kynout asi půl hodiny.
  2. Mezitím rozpustíme máslo, necháme ho trochu zchladnout, přidáme do něj zbytek mléka, cukru a žloutek, také špetku soli.
  3. Touto směsí pak zaděláme hladké nelepivé těsto a znovu necháme půlhodiny kynout.
  4. Pak odebíráme stejně velké kousky, vyválíme na válečky a tvarujeme z nich různé smyčky – napodobení stočeného provazu.
  5. Hotové jidáše naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a znovu pod utěrkou v teple necháme kynout – asi 40 minut.
  6. Pak potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme do středně předehřáté trouby upéci do zlatova. Bývalo zvykem jidáše hned po upečení ještě potřít rozehřátým medem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.