Jidáše
Tradiční pečivo – tvarem má připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil. Peklo se na Zelený čtvrtek.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky a 1 rovná lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- půl kostičky droždí
- 1 vejce a 1 žloutek
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce cukru
- sůl
- případně med
Postup:
- Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj polovinu mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Lehce přihrneme mouku a ještě poprášíme hladkou moukou. Necháme kynout asi půl hodiny.
- Mezitím rozpustíme máslo, necháme ho trochu zchladnout, přidáme do něj zbytek mléka, cukru a žloutek, také špetku soli.
- Touto směsí pak zaděláme hladké nelepivé těsto a znovu necháme půlhodiny kynout.
- Pak odebíráme stejně velké kousky, vyválíme na válečky a tvarujeme z nich různé smyčky – napodobení stočeného provazu.
- Hotové jidáše naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a znovu pod utěrkou v teple necháme kynout – asi 40 minut.
- Pak potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme do středně předehřáté trouby upéci do zlatova. Bývalo zvykem jidáše hned po upečení ještě potřít rozehřátým medem.
Související
-
Velikonoční kotlety myslivce Mareše
Speciální pohoštění od Jitky Holečkové...Suroviny a postup:Do silnějších kotlet nařízneme kapsu a naplníme ji směsí pokrájené šunky, vařeného vejce, kyselé okurky, ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.