Jelení s višněmi

Suroviny: 600g jelení kýty (popřípadě hřbet), 50g slaniny, 2 lžíce oleje, 200g višňového kompotu, 1 lžička solamylu, 1 pomeranč, lžička octa, sůl, jalovec a cukr.

Postup: Maso prošpikujeme slaninou a necháme 24 hodin marinovat. (Marináda: smícháme olej, ocet a jalovec). Druhý den maso osušíme, prudce ho opečeme, potom ho dáme péct do trouby (60-90 minut) za častého podlévání. Šťávu z višňového kompotu smícháme se solamylem a povaříme. Ke šťávě přidáme výpek z masa, vypeckované višně, šťávu z jednoho pomeranče, trochu cukru. Maso podáváme polité šťávou.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.