Jednou z nejpostiženějších obcí při povodních před deseti lety byly Křešice

12. srpen 2012

900 lidí z Křešic na Litoměřicku muselo kvůli povodni před deseti lety opustit své domovy. Pak už jim nezbývalo nic jiného než sledovat, jak jejich domy zaplavuje voda.

Po jejím opadnutí muselo být zdemolováno 14 domů. Na povodně jsou tam lidé zvyklí, záplavy v roce 2002 ale byly zatím nejhorší. Na tehdejší krušné, ale i veselé momenty, vzpomínala s Gabrielou Hauptvogelovou tehdejší starostka za ODS Ludmila Juříková: "To označení pro povodně 2002 je pro mě synonymem strachu a hrůzy a něčeho, co jsme nikdy nezažili."

Ludmila Juříková si v těch dnech lámala hlavu s tím, jak zajistit jídlo a pití pro evakuované lidi, kteří zůstali v obci nebo prostředky pro úklid po povodni. Sama zažila horké chvilky, když vyjela se záchranáři na skútru na rozbouřené Labe. Byly ale i úsměvnější okamžiky. Třeba když si pan farář chtěl zkontrolovat Mariánský kostel. V té oblasti ale bylo asi pět metrů vody.

"Nepustili jsme ho, ale on si prostě někde sehnal člun a pádla a plaval k tomu kostelu, tam byl hroznej proud. My jsme se to dozvěděli náhodou, tak honem záchranáři pro něj, vytáhli ho a zabavili mu ten člun. Ale do večera si pan farář koupul nafukovací člun, místo pádla měl hokejky, my už jsme se pak sázeli, povodňová komise, kde nachytáme pana faráře, jak plave a na čem, protože se mu vždycky všechno zabavilo. Ale naštěstí už toho pak pan farář nechal a nic se mu nestalo," vzpomíná dnes už s úsměvem Ludmila Juříková.

Český rozhlas Sever už od pondělí (13.8.) po celý týden vysílá speciální seriál, který připomíná deset let staré povodně na severu Čech a také osudy tehdejších, povodněmi postižených, lidí.

autor: hau
Spustit audio